Ми у Facebook
16.08.2013, 17:10

Які кавуни та дині продають на рівненських ринках? Частина 2 [+Фото]

Портал OGO.ua продовжує цікавитися, які ж дині та кавуни продаються на ринках Рівного. Дізнавшись ціни на продукцію, ми відразу ж звернулися до управління ветеринарної медицини нашого міста, де почули багато цікавих подробиць. Деталі - читайте далі!
З початку 2013 року спеціалістами державних лабораторій ветеринарно – санітарної експертизи на ринках проведено більше ніж 12 тисяч лабораторних досліджень рослинної продукції на якість та безпечність. Звісно, були випадки, коли продукція виявлялася перенасичена нітратами (наприклад ранні кабачки, капуста та огірки). Але це, як стверджують фахівці, - лише поодинокі випадки.



З початком сезону кавунів та динь в українських ЗМІ починає з'являтись і інформація про випадки отруєння ними. Але Рівненщину поки що Бог милував: немає масових отруєнь, відсутні летальні випадки. Це підтвердили й у Рівненській центральній міській лікарні, де зазначили, що з початку літа цими солодкими ягодами отруїлися лише четверо людей. І лише один із потерпілих мав серйозні проблеми зі здоров’ям. Люди труяться здебільшого не кавунами, а динями, кажуть медики.

Які кавуни та дині продають на рівненських ринках? [+Фото]

Спеціально для OGO.ua ситуацію прокоментував начальник Управління ветеринарної медицини в м. Рівне Анатолій Сасовський:

- Наші дослідження проводяться по мірі надходження товару на ринки. Якщо говорити про кавуни, то вже другій рік поспіль на наші ринки вони надходять без нітратів. Мабуть змінилася технологія їх вирощування - не використовуються аміачна селітра. А ось з динями ситуація трохи інша. Подекуди трапляються випадки, коли ягоди перенасичені шкідливими речовинами. На ринку ПП «Торговий центр – Д» на початку липня було вилучено з продажу більше 3 тонн динь з підвищеним рівнем нітратів.



Загалом, на кожному рівненському ринку знаходиться державна лабораторія ветеринарно – санітарної експертизи . Всього їх у місті 7. Кожна атестована, має необхідні прилади, реактиви для проведення ветеринарно – санітарної експертизи сировини та продукції тваринного і рослинного походження та видає експертні висновки на дану продукцію, які на вимогу покупця має пред’явити продавець.

Які кавуни та дині продають на рівненських ринках? [+Фото]

Анатолій Сасовський попереджає: якщо не хочете отруїтися – не купуйте кавуни та дині, а також іншу продукцію тваринного чи рослинного походження на узбіччі доріг та на стихійних ринках.

- По-перше, вам ніхто точно не скаже про походження даної продукції та термін її реалізації. По-друге, реалізація продукції здійснюється в антисанітарних умовах без будь-якого контролю. На поверхні кавунів та динь осідають різноманітні шкідливі елементи, ті ж солі важких металів, які викидаються автотранспортом. Якщо ви недбало помиєте кавун, то при розрізані до м’якоті потрапить все те, що "причаїлося” зовні ягоди, - пояснює начальник Управління ветеринарної медицини в м. Рівне. – Обов’язково мийте гарячою водою як кавуни, так і дині, і ретельно їх протирайте!

На останок Анатолій Сасовський наголосив, що насичений та справжній смак кавуни та дині мають у серпні! Тобто - саме зараз. Отож, смачного вам!





На правах реклами