Ми у Facebook
17.08.2013, 09:15

На Рівненщині конкурс кухарів відбувся у... тюрмі

Плов, уха, вареники та фарширована риба. Такі страви у їдальнях виправних колоній Рівненщини - рідкість. Втім, саме ці наїдки готували кухарі Городоцького виправного центру для кулінарного конкурсу. Спецустанова стала п'ятою в області, де пройшли такі змагання.
Щодня перед цими трьома чоловіками стоїть те саме непросте завдання. Нагодувати більше трьох сотень засуджених Городоцького виправного центру. Сьогодні ж кухарі спецустанови визначають найвправнішого. Віталій Цісарук для конкурсу готує уху, фаршировану рибу та плов. Каже, хоч не часто, але і над такими стравами у виправному центрі доводилося працювати.

Віталій Цісарук, засуджений: "Є можливість на відділеннях готувати їсти, то періодично готую. М'ясо нарізаю дрібними шматочками, засмажую цибулю і моркву, рис промиваю, потім треба, щоб він настоявся. Головне, щоб рис не підгорів".

Перед Василем Вовчком стоять зовсім інші завдання. Він готує червоний борщ та вареники. Каже, неабияк у цьому допоможе досвід. Свого часу Василь вчився на кухаря, а коли потрапив за грати - спеціальність стала у нагоді.



Василь Вовчок, засуджений: "Важлива - якість. Щоб правильні пропорції зробити і буряка і капусти".

Конкурс кухарів в пенітенціарних установах Рівненщини цього року проводиться вперше. Головне завдання - виявити та заохотити вправних кулінарів, кажуть організатори. З цією метою - і конкурсне меню дещо відрізняється від щоденного раціону засуджених.

Михайло Бульба, начальник відділу ресурсного та інженерного забезпечення управління ДПтС України в області: "Це уха. Щодня її не готують. Смажені кабачки - також. Фруктові напої. На свята їх готують, а у звичайні дні їх в меню нема".

У підсумку, за оцінкою журі, найсмачніший обід приготував кухар Віталій Цісарук. Від персоналу установи він отримав заохочувальну грамоту та солодкий приз. Усі продукти, окрім крабових паличок та соняшникової олії, що кухарі використовували під час конкурсу - вирощені на підсобному господарстві Городоцького виправного центру.
Керівництво установи запевняє, подібні заходи тут проходять регулярно.



Юрій Томашук, начальник Городоцького виправного центру: "І по банно-пральному комплексу, і на відділеннях, і спортивні заходи проводимо. Нема зациклення лише на кухні. Намагаємося організувати різноманітне дозвілля для засуджених".





На правах реклами