Ми у Facebook
18.08.2013, 12:25

Шершні до смерті закусали жителя Рівненщини [+Відео]

Трагічний випадок стався у с.Хиночі Володимирецького району. Тут під час обходу лісового господарства від укусів шершнів помер місцевий житель. Дізнайтесь більше про небезпеку від шершнів і про те, як від неї захиститись!
Про це повідомили з прес-служби Головного управління Державної служби з питань надзвичайних ситуацій у Рівненській області.

Сім років тому на Рівненщині вже був випадок загибелі людини від укусів шершнів - тоді від нападу рою агресивних комах помер 36-річний житель с.Шпанів Рівненського району. Він палицею розворушив гніздо шершнів у старому дерев'яному гаражі й помер ще дорогою до лікарні.

За словами медиків, укусу шершнів - комах із родини ос - найбільш небезпечні для тих, хто має високу індивідуальну чутливість (алергію) до отрути, яку виділяє шершень - при великій кількості укусів летальний випадок цілком можливий. Загалом наслідки укусу шершня залежать від реакції організму та можуть бути різними. Отрута звичайних шершнів менш токсична, ніж бджолина, жало при укусі не залишається в рані, але шершень може нанести декілька укусів поспіль, а велика кількість отрути шершня викликає досить серйозне запалення. Ці комахи не вважають людину ворогом - вони жалять її, захищаючи гніздо, своє життя. От тільки життя людини в таких випадках піддається серйозній небезпеці...

Рівненським рятувальникам періодично доводиться виїжджати на виклики, аби знешкодити гнізда агресивних шершнів. Один з останніх таких випадків був у липні в с.Шпанів Рівненського району - сам тому селі, де у 2006 році укуси шершнів забрали життя батька двох дітей.

На Рівненщині людей "тероризували"... агресивні шершні



Що робити, якщо вас вкусила бджола, оса або шершень? Ось поради лікаря-ентомолога санепідемстанції:

Де і коли кусають. Ціле літо протягом дня на полянах, луках, в садах.

Укус. Пекучий сильний біль, шкіра навколо ранки сильно набрякає і стає гарячою. Укус ос відрізняються від бджіл тим, що під час нападу оси не втрачають жало.

Чим небезпечно? Алергічна реакція, особливо при укусі в голову, може бути небезпечною для життя, а також інфекція, яка може потрапити в ранку з жала. Найнебезпечнішими можуть бути укуси в уста, шию, горло, язик, що призводить до небезпечного набряку дихальних шляхів.

Що робити? Пінцетом витягнути жало, протерти місце укусу спиртом чи йодом, прикласти компрес з льоду. Укус шершня рекомендують натерти горілкою, а потім – сіллю. Якщо відчуваєте недомагання – терміново викликайте «швидку».

Що їх приваблює? Залишена на столі їжа, особливо солодощі, запах квіткового мила і парфумерії.

Як уникнути укусу? Ніколи не пийте із банок і бутилок, які стояли відкриті, наливайте спочатку в стакан. Витирайте губи після поїдання солодощів.

Якщо вже оса чи бджола або кілька особин до вас підлетіли, у жодному разі не починайте махати руками та проявляти агресію. Бо у цьому разі агресія буде взаємною і на вас можуть напасти відразу всі комахи одночасно. Краще завмерти і перечекати - невдовзі до вас втратять цікавість і полетять по своїх бджолиних справах.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ