Ми у Facebook
21.08.2013, 13:25

Демидівка: від минулого до сучасності

25 серпня Демидівка відзначатиме своє 500-річчя. Протягом цього немалого відрізку часу на тутешніх землях відбувалося чимало подій, які створили історію селища. Сучасна ж Демидівка – мальовниче селище на березі Рачі, в якому поєднується історичне минуле та мінлива сучасність.
Селище Демидівка знаходить за 80 км від Рівного. Тут проживають 3,5 тисячі людей. Найдавніша згадка про населений пункт належить до 1570 року. Тоді воно називалося Демидів. На початку XVII ст. Демидів був невеликим поселенням, яке належало кільком поміщикам. У роки визвольної війни українського народу 1648–1654 рр. жителі активно боролося проти польсько-шляхетського гніту. І зараз на полях між Демидівкою і Берестечком селяни часто знаходять зброю та особисті речі козаків.

З 1686 року територія селища відходить до Польщі – це був не найкращий період для демидівчан: панщина, зажинки, обжинки, плата грошового чинша. Зростала Демидівка дуже повільно. У 1775 році в ній налічувалось усього 43 будинки. Після входження Демидівки до складу Російської держави у 1795 році вона була у власності багатьох поміщиків. А після двох великих пожеж у 1870 та 1873 роках значна частина населення залишила селище.

Сім чудес Демидівщини

Наприкінці XIX - на початку XX ст. у Демидівці розпочинається відбудова, відкрилося кілька невеличких підприємств, що належали багатіям. Це — лісопильня, чотири мануфактури. Тричі на рік збиралися великі ярмарки - тоді містечко оживало, ставало багатолюдним. В той же час, у Демидівці не було пошти, лікувальних та культурно-освітніх закладів. Лише в 1913 році відкрили однокласне училище, проте не всі діти мали можливість у ньому навчатися. Зате ще в XIX ст. тут побудували аж чотири церкви та не одну корчму.

Герб селища Демидівка
Герб селища Демидівка


Після утворення Рівненської області, Демидівка стає одним з її районних центрів. З початком радянсько-німецької війни 1941 року, Демидівщина була окупована гітлерівцями. За цей період розстріляно тисячу чоловік, спалено 120 житлових будинків. 8 жовтня 1942 під час ліквідації гетто в Демидівці було вбито близько 600 євреїв. 17 березня 1944 року Демидівку визволили частини радянських військ 1-го Українського фронту.

1962 року Демидівський район розформували, а Демидівка ввійшла до складу Млинівського району. З листопада 1995 року очолив районну раду, а з грудня і райдержадміністрацію Я.М.Дунас. Рішенням Верховної Ради з грудня 1996 року Демидівський район було поновлено в межах раніше існуючої території. З вересня 1999 року очолив Демидівську селищну раду М.О.Яремчук.

Мальовичі місця Рівненщини: Демидівщина

Зараз головою Демидівської райдержадміністрації є Володимир Вінічук, а головою районної ради - Микола Панчук.

Нині в Демидівці функціонують загальноосвітня школа-ліцей, Вище професійно-технічне училище, «Демидівський консервний завод», «Демидівкамолоко». Обслуговують населення центральна районна лікарня, дитячий садочок, будинок культури, бібліотека, пожежна частина, ветеринарна лікарня.

А цими вихідними селище потішить своїх жителів прекрасними відремонтованими будівлями та феєричними святковими дійствами, які підготувала обласна влада до ювілейної дати: Демидівці – 500 років!





На правах реклами