Ми у Facebook
23.08.2013, 11:16

Відомі люди Демидівщини

25 серпня Демидівка відзначатиме своє 500-річчя. Протягом цього відрізку часу на цих землях відбувалося чимало подій, а ще багато відомих людей народилися чи проживали на цих землях. Тут формувалися їхні характери, минала пора дитинства та розвивалися таланти, що прославили їх на всю Україну.
Ігор Юхновський, Микола Жулинський, Валентин Яблонський, Ростислав Солоневський – усі ці відомі, талановиті люди народились саме на Демидівщині!

Вчений, фізик-теоретик, державний, політичний і громадський діяч Ігор Юхновський народився в селі Княгинине Демидівського району. Саме тут пройшли дитячі та юнацькі роки визначного науковця, автора близько 500 наукових статей, 7 монографій та підручників. Крім того Ігор Рафаїлович відомий на всю Україну своєю політичною діяльністю. Він – депутат Верховної Ради чотирьох скликань. В парламенті очолював опозицію як Голова Народної Ради.




Демидівка: від минулого до сучасності


У 1991 році балотувався у Президенти України. Цікаво, що виграв ті вибори — перші президентські вибори в незалежній Україні — також уродженець Рівненщини, Леонід Кравчук. Ігор Юхновський обіймав чимало відповідальних посад — від першого віце-прем'єр-міністра до керівника Українського інституту національної пам'яті, і всюди він працював заради України.

Ще один відомий демидівчанин – український літературознавець та політик Микола Жулинський. Майбутній директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної академії наук України народився в селі Новосілки Демидівського району. Народний депутат кількох скликань, двічі віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань, Микола Григорович чимало зробив і робить для відродження української культури, піднесення національної свідомості українців, повернення із забуття видатних постатей нашої літератури.




Мальовичі місця Рівненщини: Демидівщина


Микола Жулинський періодично виступає з лекціями перед студентами Національного університету “Острозька академія”, ділячись своїм багатим життєвим і науковим досвідом.

В іншій галузі науки — ветеринарній медицині — відзначився уродженець села Вербень на Демидівщині Валентин Яблонський. Доктор біологічних наук, професор, академік-засновник Академії наук вищої школи України, він створив наукову школу з імунології відтворення тварин, підготував близько 250 наукових праць.



У журналістиці Рівненщини добре відоме ім'я вихідця із с.Вовковиї Демидівського району Євгена Цимбалюка. Заслужений журналіст України, він є автором багатьох краєзнавчих досліджень, які розкривають різні маловідомі сторінки історії нашого краю.



Євген Павлович редагує літературно-краєзнавчий журнал “Погорина” Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України. Літературні твори Євгена Цимбалюка відзначені багатьма преміями, зокрема, цьогоріч він став лауреатом літературного конкурсу “Коронація слова”.

У тому ж селі Вовковиї народився ще один знаний письменник — Ростислав Солоневський. За фахом він — вчитель математики і креслення. Педагогічній роботі Ростислав Тимофійович віддав сорок років. А літературна творчість Ростислава Солоневського — це близько трьох десятків поетичних збірок гумору та сатири.



А ще наш земляк відомий своєю активною патріотичною позицією — він опублікував чимало статей в ім'я відновлення історичної правди про діяльність, заради збереження доброї пам'яті про її полеглих героїв.

Це ще не весь перелік відомих на всю Україну людей, які походять з Демидівщини. Ми впевнені, що серед маленьких та юних демидівчан також підростають ті, хто продовжить славну історію цього мальовничого краю.





На правах реклами