26.08.2013, 12:32
На Сарненщині ростуть гарбузові хмарочоси [+Фото]
"Гарбузові хмарочоси" утворилися на подвір'ї сімдесятип'ятирічної ґаздині з Сарненщини Марії СЕЛЕЗЕНЬ. Серед гарбузових дарів є і справжні "королівські". Збирали такий врожай цілою родиною. Бо деяких "гігантів" і втрьох дотягти до підводи не могли.
Є в цьогорічному врожаєві гарбузи, що важать майже п’ятдесят кілограмів.
– Господарство в нас чимале. Буде де використати, – стверджує донька пані Марії Галина. Це так, бо тримають дві корівки, коня, свиней і всяке птаство. А ще сім’я мала до шістдесяти соток картоплі. Вже викопали. Деяка теж вродила така гожа, що позаздрити можна. А гарбузи на городі в родини виростають такі вже не вперше – впродовж семи років. Тож Марію Селезень величають "гарбузовою королевою". А чого ж і не величати. Коли в господарстві справжнє королівство цієї рослини.
Марія Селезень люб’язно знайомить з правнучатами: Оксанкою та Анастасією Коренями (на фото з гарбузами). Настя, учениця п'ятого класу, знає багато молитов. Тож щовечора, перш ніж лягати спати, щиро молиться. Прабабуся Марія теж людина побожна. Щонеділі, щосвята ходить до храму.
Урожай гарбузів – діло непросте, хоча завжди приємне. А які чудові страви можна приготувати з цього осіннього дива! Марія Селезень уже не перший рік готує гарбузовий кисіль. Каже, що це смачна й ексклюзивна річ, а рецепт знає ще з юних років. Записуємо!
Народний кисіль "Гарбузянка"
Невеликий гарбуз вагою 400-600 грамів почистити й дрібно потерти на тертці. Згодом картопляний крохмаль (1,5-2 ст. л.) розвести у 0,25 л холодного молока, суміш вилити в гаряче молоко (0,25 л) і, перемішуючи, кип’ятити. До суміші додати ванільний цукор, трішки солі, натертий гарбуз. Усе це добряче розмішати й знову кип’ятити.
Кисіль вдасться на славу! До нього, за бажанням, можна долити холодний сік із порічкових чи лісових ягід.
А ще Марія Селезень поділилася секретом приготування дерунів зі своєї дивовижної кулінарної скарбниці.
Гарбузові деруни
Потрібно: 200 г стиглого гарбуза, одне яйце, по 1 ст. л. борошна й цукру, свіжа сметана, дрібку солі, олія для смаження.
Приготування: гарбуз натерти на тертці середніх розмірів, додати до нього борошно, цукор, сіль, збите яйце. Все ретельно перемішати. На розігріту сковороду з олією накладати столовою ложкою гарбузову суміш, ретельно смажити з обох боків. Подають унікальні деруни до столу зі сметаною, так смачніше.
Уміє пані Марія готувати й гарбузовий супчик. Від неї дізнався, що сире насіння гарбуза наділене дивовижними властивостями. Кожній дорослій людині не було б зайвим щодня полузати хоча б півсклянки таких зерен. Адже насіння дуже корисне для організму, зменшує кількість холестерину в крові, позитивно впливає на лікування подагри, певною мірою — й серцевих хвороб. А ще допомагає краще заснути.
Дехто лікується й гарбузовим соком: склянка такої рідини на день очищає організм. Сік отримати досить легко. Наприклад, склянка соку вийде з 400 г м’якоті, натертої чи пропущеної крізь соковитискувач.
Окрім того, що гарбуз — народний цілитель і просто корисний для споживання, він — обов’язковий елемент святкування Хеловіна (Дня всіх святих). Одна з основних містичних гілок цього осіннього свята пов’язана саме з гарбузами — символом таїни і вічності.
Полісся – територія природних див та унікальних людей. Марія Селезень – справді виняткова господиня та жінка. Окрему розповідь про неї, а також інші врожаєві дива 2013 читайте на OGO.ua незабаром.
– Господарство в нас чимале. Буде де використати, – стверджує донька пані Марії Галина. Це так, бо тримають дві корівки, коня, свиней і всяке птаство. А ще сім’я мала до шістдесяти соток картоплі. Вже викопали. Деяка теж вродила така гожа, що позаздрити можна. А гарбузи на городі в родини виростають такі вже не вперше – впродовж семи років. Тож Марію Селезень величають "гарбузовою королевою". А чого ж і не величати. Коли в господарстві справжнє королівство цієї рослини.
Марія Селезень люб’язно знайомить з правнучатами: Оксанкою та Анастасією Коренями (на фото з гарбузами). Настя, учениця п'ятого класу, знає багато молитов. Тож щовечора, перш ніж лягати спати, щиро молиться. Прабабуся Марія теж людина побожна. Щонеділі, щосвята ходить до храму.
Урожай гарбузів – діло непросте, хоча завжди приємне. А які чудові страви можна приготувати з цього осіннього дива! Марія Селезень уже не перший рік готує гарбузовий кисіль. Каже, що це смачна й ексклюзивна річ, а рецепт знає ще з юних років. Записуємо!
Народний кисіль "Гарбузянка"
Невеликий гарбуз вагою 400-600 грамів почистити й дрібно потерти на тертці. Згодом картопляний крохмаль (1,5-2 ст. л.) розвести у 0,25 л холодного молока, суміш вилити в гаряче молоко (0,25 л) і, перемішуючи, кип’ятити. До суміші додати ванільний цукор, трішки солі, натертий гарбуз. Усе це добряче розмішати й знову кип’ятити.
Кисіль вдасться на славу! До нього, за бажанням, можна долити холодний сік із порічкових чи лісових ягід.
А ще Марія Селезень поділилася секретом приготування дерунів зі своєї дивовижної кулінарної скарбниці.
Гарбузові деруни
Потрібно: 200 г стиглого гарбуза, одне яйце, по 1 ст. л. борошна й цукру, свіжа сметана, дрібку солі, олія для смаження.
Приготування: гарбуз натерти на тертці середніх розмірів, додати до нього борошно, цукор, сіль, збите яйце. Все ретельно перемішати. На розігріту сковороду з олією накладати столовою ложкою гарбузову суміш, ретельно смажити з обох боків. Подають унікальні деруни до столу зі сметаною, так смачніше.
Уміє пані Марія готувати й гарбузовий супчик. Від неї дізнався, що сире насіння гарбуза наділене дивовижними властивостями. Кожній дорослій людині не було б зайвим щодня полузати хоча б півсклянки таких зерен. Адже насіння дуже корисне для організму, зменшує кількість холестерину в крові, позитивно впливає на лікування подагри, певною мірою — й серцевих хвороб. А ще допомагає краще заснути.
Дехто лікується й гарбузовим соком: склянка такої рідини на день очищає організм. Сік отримати досить легко. Наприклад, склянка соку вийде з 400 г м’якоті, натертої чи пропущеної крізь соковитискувач.
Окрім того, що гарбуз — народний цілитель і просто корисний для споживання, він — обов’язковий елемент святкування Хеловіна (Дня всіх святих). Одна з основних містичних гілок цього осіннього свята пов’язана саме з гарбузами — символом таїни і вічності.
Полісся – територія природних див та унікальних людей. Марія Селезень – справді виняткова господиня та жінка. Окрему розповідь про неї, а також інші врожаєві дива 2013 читайте на OGO.ua незабаром.
Категорія: Новини > Новини Рівного
Автор: Дивувався Петро КАТЕРИНИЧПереглядів: 5099Інші статті рубрики:
Сьогодні Рівне зустріне полеглих Героїв "На щиті"
19 квітня, орієнтовно о 06:00-07:00 наше місто зустріне Героїв "НА ЩИТІ".
переглядів: 184
Прохолодна п'ятниця: яку погоду завтра чекати рівнянам?
Прогноз погоди на 19 квітня.
переглядів: 202
Серце не витримало жаху війни: прямо на позиції помер військовий з Рівненщини
На фронті помер відважний захисник своєї Батьківщини Михайло Курята, 1989 року народження.
переглядів: 584
У Рівному є гостра потреба в донорах крові: які групи підійдуть?
Наразі гостра потреба в крові різних груп виникла у Рівненському обласному центрі служби крові.
переглядів: 260
На Бандери у Рівному зіткнулися дві автівки
Сьогодні, 18 квітня, у Рівному трапилась дорожньо-транспортна пригода.
переглядів: 265