Ми у Facebook
26.08.2013, 12:32

На Сарненщині ростуть гарбузові хмарочоси [+Фото]

"Гарбузові хмарочоси" утворилися на подвір'ї сімдесятип'ятирічної ґаздині з Сарненщини Марії СЕЛЕЗЕНЬ. Серед гарбузових дарів є і справжні "королівські". Збирали такий врожай цілою родиною. Бо деяких "гігантів" і втрьох дотягти до підводи не могли.
Є в цьогорічному врожаєві гарбузи, що важать майже п’ятдесят кілограмів.

– Господарство в нас чимале. Буде де використати, – стверджує донька пані Марії Галина. Це так, бо тримають дві корівки, коня, свиней і всяке птаство. А ще сім’я мала до шістдесяти соток картоплі. Вже викопали. Деяка теж вродила така гожа, що позаздрити можна. А гарбузи на городі в родини виростають такі вже не вперше – впродовж семи років. Тож Марію Селезень величають "гарбузовою королевою". А чого ж і не величати. Коли в господарстві справжнє королівство цієї рослини.

Марія Селезень люб’язно знайомить з правнучатами: Оксанкою та Анастасією Коренями (на фото з гарбузами). Настя, учениця п'ятого класу, знає багато молитов. Тож щовечора, перш ніж лягати спати, щиро молиться. Прабабуся Марія теж людина побожна. Щонеділі, щосвята ходить до храму.

Урожай гарбузів – діло непросте, хоча завжди приємне. А які чудові страви можна приготувати з цього осіннього дива! Марія Селезень уже не перший рік готує гарбузовий кисіль. Каже, що це смачна й ексклюзивна річ, а рецепт знає ще з юних років. Записуємо!




Народний кисіль "Гарбузянка"

Невеликий гарбуз вагою 400-600 грамів почистити й дрібно потерти на тертці. Згодом картопляний крохмаль (1,5-2 ст. л.) розвести у 0,25 л холодного молока, суміш вилити в гаряче молоко (0,25 л) і, перемішуючи, кип’ятити. До суміші додати ванільний цукор, трішки солі, натертий гарбуз. Усе це добряче розмішати й знову кип’ятити.

Кисіль вдасться на славу! До нього, за бажанням, можна долити холодний сік із порічкових чи лісових ягід.

А ще Марія Селезень поділилася секретом приготування дерунів зі своєї дивовижної кулінарної скарбниці.

Гарбузові деруни

Потрібно: 200 г стиглого гарбуза, одне яйце, по 1 ст. л. борошна й цукру, свіжа сметана, дрібку солі, олія для смаження.

Приготування: гарбуз натерти на тертці середніх розмірів, додати до нього борошно, цукор, сіль, збите яйце. Все ретельно перемішати. На розігріту сковороду з олією накладати столовою ложкою гарбузову суміш, ретельно смажити з обох боків. Подають унікальні деруни до столу зі сметаною, так смачніше.

Уміє пані Марія готувати й гарбузовий супчик. Від неї дізнався, що сире насіння гарбуза наділене дивовижними властивостями. Кожній дорослій людині не було б зайвим щодня полузати хоча б півсклянки таких зерен. Адже насіння дуже корисне для організму, зменшує кількість холестерину в крові, позитивно впливає на лікування подагри, певною мірою — й серцевих хвороб. А ще допомагає краще заснути.

Дехто лікується й гарбузовим соком: склянка такої рідини на день очищає організм. Сік отримати досить легко. Наприклад, склянка соку вийде з 400 г м’якоті, натертої чи пропущеної крізь соковитискувач.

Окрім того, що гарбуз — народний цілитель і просто корисний для споживання, він — обов’язковий елемент святкування Хеловіна (Дня всіх святих). Одна з основних містичних гілок цього осіннього свята пов’язана саме з гарбузами — символом таїни і вічності.

Полісся – територія природних див та унікальних людей. Марія Селезень – справді виняткова господиня та жінка. Окрему розповідь про неї, а також інші врожаєві дива 2013 читайте на OGO.ua незабаром.






На правах реклами