Ми у Facebook
27.08.2013, 18:02

Голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ: “Довіру людей завойовуємо добрими справами” [+ІНТЕРВ'Ю]

Керівник Рівненщини розповів “ОГО” про найближчі проекти, очікувані кадрові зміни, співпрацю з урядом і депутатами та скарги, з якими до нього звертаються жителі області.
- Василю Михайловичу, щороку ви визначаєте якийсь пріоритетний для області об'єкт: 2011-го це був культурно-археологічний центр “Пересопниця”, торік — перинатальний центр. Що є для вас як очільника області проектом нинішнього, 2013 року?

- Перинатальний центр у нас взагалі-то вийшов “перехідним” об'єктом — будували його в 2012-му, а ввели в дію в лютому 2013-го. Але взагалі, головних проектів 2013 року в нас два — це Центр надання адміністративних послуг та Центр екстреної медичної допомоги.

- У чому суть діяльності майбутнього Центру надання адміністративних послуг?
- Ми хочемо зібрати під одним дахом представників усіх служб, які видають довідки - і для фізичних осіб, і для підприємців. Щоб людина могла прийти і оперативно отримати довідку по зарплаті, на пільги, технічні умови на будівництво тощо. Розміщуватиметься центр у приміщенні колишнього будинку політосвіти - там є вільні площі на першому та другому поверхах. Сьогодні це просто фойє, де гуляє вітер. А ми хочемо їх задіяти - створити там робочі місця, де, як в Європі, за скляними перегородками, працюватимуть представники всіх тих служб, які видають ті чи інші довідки. Ці люди і зараз там працюють, але кожен у своїй службі, а ми хочемо зібрати їх разом, щоб створити сприятливе середовище для всіх, хто потребує надання адміністративних послуг. Нині працівники майбутнього центру проходять навчання, і ми розраховуємо, що до кінця року Центр надання адміністративних послуг запрацює.

- А щодо центру екстреної медичної допомоги?
- Він діятиме на базі станції швидкої допомоги у Рівному. Зараз там уже іде ремонт, розібрали дах — все робиться під ті вимоги, які ставить перед подібними центрами Міністерство охорони здоров’я. А там — цілий перелік вимог: скільки метрів повинна бути диспетчерська, як мають бути проведені оптоволоконні кабелі... У центрі діятиме система GPS, там буде банк даних усіх хворих, монітори, де бачитимемо кожну машину "швидкої". Тобто якщо на диспетчерський пункт надійшов дзвінок — медики вже знають, який у хворого діагноз, які ліки приймав останній раз... А переміщення кожного автомобіля "швидкої" можна буде прослідкувати. При цьому вже не буде як колись: аварія сталася, приміром, у місті, але районна "швидка", хоча може знаходитись за декілька метрів, не має права їхати, тільки міська, хоча вона набагато далі, у центрі. Зараз таких меж не буде: якщо на моніторі повідомлення про аварію — їхатиме та "швидка", яка найближче. Для надання якісної екстреної медичної допомоги вже закуплено 30 нових сучасних, відповідно обладнаних автомобілів "швидкої", цього року буде ще 50. Ми — перша область, яка їх отримала. На облаштування Центру екстреної медичної допомоги ми виділили з обласного бюджету 4,5 млн гривень. Ми, чиновники, повинні сьогодні зробити все для того, щоб люди отримували якісну медичну допомогу, адже здоров’я людей — це пріоритет.



ТОП-20 досягнень губернатора Рівненщини Василя Берташа

- Пригадую, на початку року ви говорили про ще один пріоритет-2013 — стадіон "Авангард"...
- Він і залишається пріоритетним, але там потрібно встигнути зробити всю необхідну документацію. Якщо вона пройде експертизу — тільки тоді ми зможемо зареєструвати цей проект у Міністерстві економіки і просити під нього бюджетні кошти. Згідно з техніко-економічним обґрунтуванням, на реконструкцію стадіону "Авангард" потрібно буде більше 120 мільйонів гривень. Тепер потрібно чітко відпрацювати проектну документацію і зафіксувати суму, яку будемо просити у держави. Завдання непросте, тому що стадіон має будуватись на рівні європейських стандартів — щоб, у разі потреби, міг і всеукраїнські змагання приймати, і виступати запасним на випадок проведення змагань міжнародного рівня...

- Як будівельник, скажіть: можливо, простіше побудувати новий стадіон "з нуля", аніж реконструювати існуючий?
- Новий ми не побудуємо, бо в Рівному практично немає ні клаптика комунальної землі. Тому актуальним є лише будівництво на цьому самому місці, тим більше, що тут вже є відповідна інфраструктура — і футбольне поле, і як у підтрибунних приміщеннях створити належні умови для тренувань ми вже більш-менш проговорили... Тому тепер нам потрібно буде чітко захищати у столиці проект реконструкції стадіону.

- Можливо, з огляду на розмови про можливість проведення в Україні зимової Олімпіади, логічніше просити в держави гроші на Льодовий палац, про який кілька років тому активно говорили?
- По Льодових палацах є державна програма, ми це питання не відкидаємо, але, думаю, першочерговий спортивний об’єкт для області — це все-таки стадіон "Авангард". Я думаю, ми і з обласного бюджету кошти залучимо, і з державного отримаємо — і повинні побудувати стадіон.



- В одному з інтерв’ю ви говорили, що власник "Рівнеазоту" Дмитро Фірташ обіцяв допомоги грошима на стадіон — мовляв, він готовий виділити таку саму суму, яку виділить область...
- Фірташ ніколи від своїх слів не відмовляється. Він пообіцяв у 2013 році списати 20 мільйонів заборгованості по водоканалу — він це зробив. Я з ним спілкуюсь неодноразово — і він каже: Василь Михайлович, я не забуваю: область дає кошти на будівництво "Авангарду" — і стільки саме спонсорських коштів даю я.

Керівник Рівненщини розповів, чому Рокитне стало місцевим Донецьком

- А щодо подальшої долі Рівненського авторемонтного заводу є якісь зрушення? З власником підприємства — Міністерством оборони — вдається досягнути порозуміння?
- Так, ми довго займались цим підприємством, і сьогодні нарешті є визначеність з його подальшою долею. Від Міністерства оборони завод переданий концерну "Оборонпром", є тісна співпраця з його керівником, ми двічі проводили наради з виїздом на завод, всі неліквіди зараз реалізували для того, щоб погасити заборгованість з виплати зарплати працівникам, і нині вже є механізм, як це підприємство реалізувати. Відповідне положення вже прийняте урядом. Нарешті є розуміння, що ті оборонні підприємства, які сьогодні не потрібні ні Міністерству оборони, ні "Оборонпрому" — їх краще вчасно продати. Ми вже зробили повністю інвестиційний план підприємства і шукаємо інвестора.

- Тобто перспектива авторемзаводу — це продаж?
- Так.

- А взагалі, які найближчі питання плануєте ставити перед урядом?
- На вересень дуже важливе питання — це формування бюджету-2014. Мені потрібно буде повністю довести потребу в фінансуванні з державного бюджету по всіх об’єктах — і по "Авангарду", і по школах, і по ремонтах доріг, і по інших спортивних об’єктах... Адже ми не можемо вирішити всі ці питання лише за кошти обласного бюджету. Якщо цього року, приміром, є перевиконання, можемо направити 16 мільйонів — то як їх розподілити між 16 районами і 4 містами обласного підпорядкування? Якщо розділити по мільйону — нічого б не було. Краще не розпорошувати кошти, а закумулювати їх на певному об’єкті: цього року в одному районі, наступного — в іншому.



Василь Берташ у проекті "ТОП-20: найвпливовіші люди Рівненщини-2012"

- А з народними депутатами від Рівненщини як іде співпраця?
- Тяжко сьогодні знаходити конструктивний діалог з народними депутатами, бо більше переважає політика. Як вигідно для політичної сили — так вони роблять або як їхній вождь зверху сказав — так вони себе і ведуть. Хоча, коли була зустріч, вони всі мене переконували, що вони конструктивні, що будуть захищати проекти... Але жоден не приїхав, крім Миколи Сороки, який брав проблемні питання, їздив добивався для свого округу...

- У нас 5 депутатів-мажоритарників — що, тільки Микола Петрович з вами контактує щодо вирішення конкретних питань свого округу? Інші взагалі ні з чим не звертаються?
- Інші... (Мовчить — авт.). Мабуть, політика заважає.

- Тобто на сьогодні тільки з одним депутатом-мажоритарником від Рівненщини є співпраця?
- Є з одним. Але на останню зустріч приходили чотири — Микола Сорока, Юрій Вознюк, Валентин Королюк та Микола Кучерук.

- А Олег Осуховський?
- Його не було.

...Я зараз звертатимусь до всіх народних депутатів від Рівненщини щодо формування бюджету-2014, щоб вони підписали звернення по проблемних питаннях — подивимось, як вони відреагують.

- Чи плануєте ініціювати якісь кадрові зміни? Чи можна сказати, що команда вже стабілізувалась, і це саме ті люди, з якими плануєте і далі працювати, нікого не змінюючи?
- Не може бути такого, ротація кадрів іде постійно. Якщо якийсь керівник недопрацьовує чи не відповідально ставиться до своїх обов’язків — я його відсторонюю від роботи, шукаю йому ту роботу, де він зможе себе реалізувати сповна. Така ротація і далі буде. Зараз знову вона торкнеться мінімум до 10 людей — і керівників районів, і керівників обласного рівня. (Коли диктофон вже було вимкнено, Василь Берташ зізнався, що саме зараз розмірковує над зміною двох голів райдержадміністрацій — авт.).

...Зараз буде працювати оновлена "гаряча лінія" голови облдержадміністрації. Я хочу, щоб я міг раз на тиждень переглянути "пам’ять" телефону — які саме надходили туди дзвінки — бо інколи чиновники один одного покривають, не показують тих звернень... Потрібно цей процес відпрацювати. Ось вчора переглядав електронну пошту — пишуть: той взяв хабар, той прийняв незаконне рішення... Я створюю робочу групу, проводиться службове розслідування — і вживаються відповідні заходи.



- На що взагалі найбільше жаліються люди?
- На роботу дозвільної системи. Наприклад, коли потрібно оперативно взяти якусь довідку — чи то щодо реєстрації землі, чи то дозвіл на будівництво. А ось на медицину, на соціальний захист нарікань стало менше.

Дуже багато є чиновників, які попадаються і на хабарах. Вони ще не звикли працювати чесно і добросовісно, якщо звертаються люди з якимись питаннями.

...Я аналізую: якщо з якогось району іде дуже багато звернень до голови облдержадміністрації — значить команда районної влади працює недостатньо ефективно, якщо більшість питань можна вирішити на місцевому рівні. Так само Президент аналізує, скільки звернень до нього іде з області — чому я як чиновник їх не вирішую на місці? І це правильно. Потрібно постійно вести діалог з людьми. Я завжди пам’ятаю статтю 5 Конституції України: "Єдиним джерелом влади в Україні є народ".

- Василю Михайловичу, коли ви у 2010-му були призначені головою облдержадміністрації, відразу сказали, що своїм завданням бачите повернути довіру людей до влади. Судячи з того, як голосують жителі Рівненщини на виборах, ви представляєте владу, якій довіряють не дуже...
- Я б так не сказав, я б розділив це питання на дві частини — вибори до Верховної Ради і до місцевих рад. Якраз вибори до місцевих рад показують, що обласній владі — довіряють. Сьогодні є більшість в обласній раді: 60 депутатів, які підтримують владу і 20 опозиційних. Люди обрали до обласної ради своїх голів райдержадміністрацій. Отже, владі довіряють. Та й якщо говорити про вибори до Верховної Ради, то чітко бачимо, що від виборів до виборів кількість голосів, які віддають жителі Рівненщини за Партію регіонів, постійно зростає.

Не можна сьогодні за один день повністю повернути електорат на свій бік. Але ось добрими справами ми це і робимо.

Газета "ОГО", № 32 (1412), 21 серпня 2013 року.

Повна версія інтерв'ю - на сторінках газети





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ