Ми у Facebook
28.08.2013, 11:10

Що необхідно знати, якщо ви отримали спадщину чи дарунок

Фото aif.ru

Доходи, отримані у спадщину чи дарунок, підлягають оподаткуванню. Особливості оподаткування таких доходів визначено статтею 174 Податкового кодексу України (ПКУ).
Відповідно до вимог цієї статті якщо громадянином України отримано спадщину від члена сім’ї І-го ступеня споріднення, то вартість успадкованої власності оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Членами сім’ї фізичної особи І-го ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають ІІ-й ступінь споріднення (пп. 14.1.263 п.14.1 ст. 14 ПКУ).

За нульовою ставкою також оподатковується вартість отриманої спадщини особою, яка є інвалідом 1 групи, дитиною-інвалідом, особою, яка має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Якщо фізична особа отримує спадщину від члена сім’ї ІІ-го ступеня споріднення, то вона повинна сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості успадкованого.

Якщо ж майно успадковує фізична особа, яка має статус дитини-сироти, але якій виповнилось 18 років, від члена родини ІІ-го ступеня споріднення, то вартість об’єкта спадщини також підлягає оподаткуванню за ставкою 5% (особа, у разі досягнення нею повноліття, втрачає статус дитини, дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років).

Незалежно від ступеня споріднення спадкоємці-нерезиденти сплачують податок у розмірі 15% для будь-якого об’єкта спадщини вартістю, що не перевищує у цьому році 11470 грн (10 кратний розмір мінімальної заробітної плати). Якщо ж вартість спадщини перевищує 11470 грн., то такий дохід оподатковується за ставкою 17 відсотків.

Відповідальними особами за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину.

Спадкоємці-нерезиденти зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Особи, які у звітному році отримали спадщину, зобов’язані до 1 травня наступного року подати Декларацію до податкового органу за своїм місцем реєстрації та сплатити податок до 1 серпня того ж року. Форма Декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 р. №1395.

Звільнені від обов’язку подання такої Декларації спадкоємці-нерезиденти та спадкоємці-резиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення спадщини, та спадкоємці, в яких такі доходи оподатковуються за нульовою ставкою.

Кошти, майно, вартість виконаних робіт, послуг, подаровані фізичній особі, оподатковуються аналогічно доходам, отриманим від спадщини.

Про це повідомили в Інформаційно-комунікаційному відділі ГУ Міндоходів у Рівненській області.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ