Ми у Facebook
29.08.2013, 09:12

Нові правила сплати податку на нерухомість: пільги збільшено, термін сплати перенесено

Відповідно до Закону України від 04.07.13 № 403-VІІ податок на нерухоме майно громадяни сплачуватимуть з 2014 року.
Таким чином фізичним особам надано час до 31 грудня 2013 року здійснити звірку даних за об’єктами житлової нерухомості та їх житловою площею на основі документів про право власності. Для цього потрібно звернутися до ДПІ за місцем реєстрації. Крім того Законом внесено суттєві зміни у порядок визначення бази оподаткування для нарахування податку на нерухоме майно.

Податок на нерухомість не сплачуватимуть

- власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв. м.

- власники будинків, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 250 кв. м.,

- власники квартири і будинку загальною житловою площею до 370 кв. м..

Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадрати, які перевищують визначений розмір.

Знижка надається незалежно від того, якою кількістю будинків або квартир володіє фізична особа.

Ставки податку для фізичних осіб

- власників квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів - не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати, у разі перевищення ставка становитиме 2,7 %;

- власників будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів - не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати, у разі перевищення – 2,7 %;

- власників квартир та будинків, житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів – 1 відсоток мінімальної заробітної плати, у разі перевищення – 2,7 %.

Порядок сплати податку

Обчислення суми податку з об’єктів оподаткування, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості. Повідомлення про сплату податку на нерухомість надсилаються фізичним особам до 1 липня щороку. Громадяни повинні сплатити податок до бюджету протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Громадяни, які вже сплатили податок у поточному році, можуть повернути сплачені кошти. Для цього їм потрібно звернутися із заявою до територіального органу Міндоходів. Разом з цим, сплачені кошти в поточному році за згодою платника можуть бути зараховані для сплати податку у 2014 році.

Водночас, до 31 грудня поточного року власники можуть здійснити звірку даних на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об’єктів. Для цього потрібно звернутися до територіального органу Міндоходів за місцем реєстрації власника нерухомості.

Отримати консультацію щодо правильності суми нарахованого податку на нерухомість рівняни можуть зателефонувавши до ДПІ у м.Рівному на номер телефону 28-07-79.

Про це повідомили в Інформаційно-комунікаційному відділі ГУ Міндоходів у Рівненській області.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ