Ми у Facebook
30.08.2013, 15:39

У 76 років спілкується з онуками через Skype

Якщо більшість пенсіонерів у віці понад 70 років проводять вечори біля телевізорів, то мешканка Радивилова Ніна Лемешко вмикає ноутбук та спілкується з дітьми й онуками через інтернет.
Кілька років тому бібліотеки Радивилова та ще кількох сіл району, завдяки участі у програмі "Бібліоміст", отримали комп’ютери та вільний доступ до мережі Інтернет. Це одразу ж розширило перелік послуг книгозбірень та перетворило їх на сучасні інформаційно-освітні центри.

Однією з послуг бібліотеки стало безкоштовне навчання роботи на комп’ютері, використання різноманітних інтернет-сервісів та соціальних мереж.

Засвоїти новітні технології вирішила й 76-річна Ніна Лемешко з Радивилова.

– Я навчилася у дівчат в бібліотеці, – говорить пенсіонерка, жителька Радивилова, що на Рівненщині, Ніна Лемешко. – Я прочитала в газеті про курси, які проводяться в місцевій бібліотеці, й вирішила на них записатися. Я сама колишній працівник цієї бібліотеки. Можливо, для когось дивно, що я в такому віці захотіла повчитися. Але це моє життя. Я сама живу й потрібно, щоб людина була чимось зайнята. І я живу життям дітей, про себе їм розповідаю, а вони зі мною всіма своїми новинами діляться.

З дітьми та онуками, які живуть далеко від Рівненщини, жінка спілкується через інтернет, за допомогою Skype.

– Спілкуюся в основному з дітьми, – розповідає Ніна Пилипівна. – Син у мене живе в Росії, у місті Вязьма Смоленської області. Спілкуюся з його донькою, тобто моєю онучкою та з правнучкою. Правнучці 10 років, а правнукові 15. Крім того, моя донька з дитиною, моєю онучкою, живе в Ялті. Також спілкуюся з племінницею, яка вже 10 років живе в Америці. Якщо з тими хоч по телефону можна було спілкуватися, то з Америкою – самі розумієте, багато не поговориш. Я дуже задоволена, адже говоримо скільки захочемо.

За словами Ніни Лемешко, у засвоєнні інтернет-технологій посприяли діти.

– Скайп – це дуже добре, бо я дітей і онуків бачу, це майже як вживу спілкуватися, – говорить Ніна Лемешко. – Доньку я уже рік не бачила, а у сина я чотири місяці жила. Там мені на день народження подарували ноутбук. Спочатку трохи підказували мені, а тепер сама користуюсь й знаходжу все, що мені потрібно.

Користується жінка не лише відеозв’язком, а й соціальними мережами.

– Я маю сторінку в "Однокласниках", – розповідає Ніна Лемешко. – Там я однокласника свого відшукала, з яким колись закінчувала 7 класів сільської школи. Він тепер живе і працює в Сімферополі, інженер. На жаль, він має вади слуху, тому по Skype ми не змогли б говорити, а ось переписуватись можемо.

Жінка трохи шкодує, що в її молодості таких технологій не було.

– Шкода, що раніше на нашу долю не дісталися ці комп’ютери, – зауважує Ніна Лемешко. – Але життя не стоїть на місці, все йде вперед.

У жовтні Ніна Лемешко відзначить 77-річчя, проте, незважаючи на поважний вік, продовжує залишатися активною інтернет-користувачкою.

Окрім спілкування, пані Ніна знаходить в інтернеті потрібні рецепти страв, читає різні поради та дивиться телевізійні програми.





На правах реклами