Ми у Facebook
01.09.2013, 09:58

Скільки повинно коштувати нове житло у Рівному?

Нещодавно вулиці Рівного заполонили рекламні щити з інтригуючим запитанням:«Яка справедлива ціна житла у Рівному?».Невдовзі там само з'явилась і відповідь – 4900 гривень за квадратний метр! Чи реальною є така ціна для нашого міста і як обґрунтовують вартість квадратних метрів будівельні компанії?
Для початку давайте розберемось, як взагалі відбувається продаж житла в Україні. Існують два його види – первинний (новобудови) та вторинний (перепродаж раніше збудованої нерухомості). Бум продажів первинного житла дещо пригальмував скандал з «Еліта-центром». Виявляється, довіряти на цьому ринку можна не всім. Але «струска» пішла на користь ринку – на ньому вижили найсильніші. «Мильні бульбашки» полопались, залишились авторитетні гравці.

Нині, як і раніше, українці продовжують надавати перевагу купівлі житла на первинному ринку. Адже це дає можливість обрати планування та «підлаштувати під себе» майбутнє помешкання. Найпопулярніші серед покупців однокімнатні помешкання зазвичай мають площу до 40 «квадратів», двокімнатні – 60, трикімнатні – 80.

Вторинне житло в основному перейшло до нинішніх власників у спадок від часів Радянського Союзу, з усіма «принадами» тогочасного планування. Та й стан такого житла здебільшого залишає бажати кращого – упродовж десятиліть інфраструктура будинків зносилась, а капремонти робили мало де. А ось будови, виконані вже за часів незалежності, виставляють на вторинний ринок значно рідше.



Експерти ринку переконують: ціна квадратного метра первинного житла може бути на 30-40% нижчою, ніж аналогічна пропозиція на вторинному ринку. Попит саме на первинне житло також пов’язують з тим, що люди використовують можливості розтермінування виплат та іпотеки. А ще на ринку виникла нова тенденція: забудовники пропонують покупцям брати житло в розстрочку. Так забудовник отримує початкові кошти для будівництва, а покупці мають можливість придбати житло без залучення банківського кредиту. Це зменшує його кінцеву вартість.

Хоча криза і скандали добряче «просіяли» ряди будівельних компаній, конкуренція на цьому ринку нікуди не зникла. Здавалося б, самі забудовники у боротьбі за нашу прихильність (тобто за наші гаманці) мали б бути першими зацікавлені встановити ціну нижчу, ніж у конкурентів – задля того, щоб житло було продано.

Але що ж ми бачимо насправді, зокрема у Рівному?


Формування вартості житла


Давайте розберемось, з чого взагалі складається ціна на житло. Основних статей витрат – декілька. Найбільша частина — це вартість будівельних матеріалів, вона складає від 45 до 60%. Витрати на заробітну платню персоналу — 25–30%. Експлуатація машин і механізмів — 10–15%. Не можна забувати про кошти на утримання адміністративного апарату, охорони, зведення тимчасових огорож і під’їзних шляхів, підведення тимчасових енергомереж, водопроводу, — все це складає ще 16–18% від собівартості. Ну і звичайно, націнка, яка є прибутком будівельної фірми.

Підхльостує ціни ціла низка причин: суттєве подорожчання землі під забудову, складність і неврегульованість оформлення на законодавчому рівні, узгодження проектів... Приміром, вартість отримання необхідних дозвільно-узгоджувальних документів може становити близько 10% від загальної вартості проекту.



Використанням новітніх будівельних матеріалів – це ще один аргумент забудовників на користь здорожчання житла. На зміну звичним матеріалам приходять досконаліші та більш практичні (наприклад, для звуко- і теплоізоляції), але дорожчі. Та й звичні будматеріали постійно дорожчають за рахунок інфляції та коливань курсу долара. Зростають і ціни на енергоносії, і вартість залізничних перевезень.


Ціни на житло в Україні


Закономірно, що найдорожче житло в Україні продається в Києві. Інші два міста, де квадратні метри мають найвищу вартість, – Одеса та Львів. Середня вартість одного квадратного метра житла в Києві складає близько 21 000 гривень, в Одесі – 14 500, у Львові – близько 11 000. За трійкою лідерів йдуть Донецьк, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Харків.

А ось Кіровоград, Івано-Франківськ та Суми можуть пишатися найнижчою вартістю житла в Україні. Тут середня ціна за квадратний метр в новобудові тримається на рівні 3900-4900 гривень.

А що ж Рівне? Загалом, ми у «середнячках» - середня вартість квадратного метра в новобудові становить у нас близько 6000 гривень. Але у сусідів житло чомусь дешевше! Дивіться самі: в Нетішині середня вартість одного квадратного метра новобудови – 5200 гривень. Приблизно стільки ж у Тернополі – 4500 гривень. У Хмельницькому найнижча вартість квадратного метра у новозбудованому об’єкті – 3500 гривень.

Чому ж нерухомість у Рівному дорожча, ніж за сотню-другу кілометрів?


Вартість квадратних метрів у Рівному


Загалом ціни на нерухомість у Рівному стабільні. За останні два роки різкого подорожчання чи здешевлення житла не було. Фахівці пояснюють: така ситуація склалась не стільки за рахунок стабільності фінансової системи в країні, стільки через домовленості будівельних фірм та ріелторських компаній щодо цінової політики.

- Ціни на житло у Рівному поки що залишаються стабільними. Можливі незначні коливання близько 1-2%, але це нормальна ситуація. Найбільше на цінову політику у сфері нерухомості впливає курс долара. Залежно від того чи він зростає, чи падає, можуть бути певні зміни, - пояснює директор агентства нерухомості “Кадет СВ” Інна ПОДОЛІНА. – Крім того, зростання цін може спричинити підвищення вартості оцінки нерухомості, але поки що ці зміни відклали на 3 місяці.



Щодо середньої вартості житла на вторинному ринку Рівного, то її, як і по всій Україні, вирахувати важко: різні типи будівель - різна вартість. Збираєтесь купити «хрущовку» – це одна вартість, малосімейку – інша. І зовсім інша вартість квадратного метра житла у квартирах покращеного планування. Тут чимало важить стан житла – чи робили ремонт і який, в якому стані комунікації, де знаходиться будинок.

Середню ж ціну квадратних метрів у рівненських новобудовах визначити легше. Інна Подоліна розповідає, що квадратний метр житла у новобудовах Рівного коштує від 800 до 1000 доларів, тобто від 6400 до 8000 гривень. Найбільшою популярністю серед рівнян користуються одно- чи двохкімнатні квартири, а також житло в новобудовах, особливо якщо у них є автономне опалення.

Ми проаналізували вартість квадратних метрів у новобудовах, які рекламують на білбордах Рівного. Справді, середня вартість тримається на рівні близько 6300 - 6400 гривень. З цієї тенденції вибивається тільки фірма «Набережний квартал», яка пропонує рівнянам привабливу ціну – 4900 гривень. Деякі фірми не вказують у зовнішній рекламі вартість квадратних метрів, а коли звертаєшся за вказаними телефонами — дізнаєшся, що там пропонують ціну вищу за середню – більше 7000 гривень за “квадрат”.

Чому житло коштує саме стільки?

Ми вирішилися поспілкуватися з будівельними компаніями, аби дізнатись, чому житло в Рівному коштує саме стільки. І чого у містах-сусідах ціни нижчі, ніж у Рівному? Чи ж справді реальною для рівнян є купівля житла за ціною 4900 гривень за квадратний метр?

Здивувало, що представники деяких будівельних фірм намагалися уникнути коментарів щодо вартості житла, яку вони пропонують, та пояснень, чому вона тримається саме на такому рівні. Більш багатослівними є їхні біл-борди…

Фірма «Стоград»
пропонує квадратний метр у новобудові за 6300 гривень. Коментувати формування саме такої ціни працівники компанії не забажали. На сайті ж можна дізнатися про те, фірма працює на ринку житла з 2010 року. Найближча здача будинку планується у 4 кварталі 2014 року. Крім того, у компанії пропонують клієнтам три основні види оплати за житло: 100% оплата, розтермінування на 4 частини та внесення 10% плати спочатку, інші ж 90% - після здачі будинку.

У Рівненському представництві компанії «Інтеграл-Буд» порадили звернутися за коментарями до головного офісу у Львові. Там нам наголосили: встановлення цін на житло є маркетинговою особливістю кожної з фірм і ніхто не зможу розповісти про формування вартості квадратних метрів. На білбордах, що розвішені в Рівному, вказана вартість — 6180 гривень за квадратний метр житла у новобудові.

Більш відкритими у питанні вартості житла були інші дві компанії, з представниками яких нам вдалося поспілкуватися — це «Реноме-Євробуд» та «Набережний квартал». У компанії «Реноме-Євробуд» нам пояснили, що вартість житла залежить від багатьох факторів. «Якісне житло дешевим не буває, - пояснили у фірмі. - Вартість квадратного метру житла, яке ми пропонуємо — від 6000 гривень».



Ще одна фірма, де погодилися пояснити цінову політику на житло в новобудовах — фірма «Набережний квартал». У рівненському відділенні будівельної компанії нижчу, порівняно з іншими, вартість житла прокоментували так:

- Зараз ми працюємо над будівництвом 10-ти поверхового житлового будинку європейського типу. На першому поверсі у нас будуть офісні приміщення, а поряд – дитячий та спортивний майданчики, стоянка для автомобілів, - пояснює працівник компанії. – Ми встановили вартість за квадратний метр – 4900 гривень. І рівняни з острахом сприйняли таку ціну. Нас дивує, чому у Рівному ціна 4900 здається нереальною, коли в сусідніх містах – це звична вартість, яка тримається не один рік. Максимальна собівартість квадратного метра житла у Рівному 3500 гривень. Все залежить від того, яку націнку в кінцевому результаті зробить будівельна фірма. Крім того, на цінову політику впливає вартість земельної ділянки та будівельних матеріалів. Ми зводимо великі будівлі, для яких потрібні значні об’єми матеріалів, тому знаходимо, де можна придбати їх дешевше. Водночас якість матеріалів у нашій компанії на надзвичайно високому рівні.

Особливістю «Набережного кварталу» є ще й те, що для будівництва однієї секції (під’їзду) необхідно лише 5 місяців. Це зумовлено тим, що будівництво ведеться у три зміни, практично без вихідних, а наші працівники отримують заробітну плату не за робочий день, а залежно від об’ємів виконаних робіт. Крім того, у наших будівлях немає підвалів, у наш час вони вже втратили свою актуальність, а для нас – це можливість зекономити кошти, щоб вартість квадратного метру житла коштувала менше. Тому навіть 4900 – це не найнижча можлива ціна!





На правах реклами