Ми у Facebook
04.09.2013, 12:35

Чи зможе Рівнеоблводоканал за борги забрати все майно?

Нещодавно з’явилась інформація, що з початку осені в боржників Рівнеоблводоканалу можуть вилучити майно. Мовляв, у вересні щодня комунальники спільно з працівниками Державної виконавчої служби (ДВС) та правоохоронцями робитимуть обхід несумлінних платників.
У такому разі боржник матиме невеликий вибір: сплатити весь борг або позбутися власного майна на цю суму. В разі відмови споживача добровільно сплатити борг, його майно підлягатиме опису, вилученню та примусовій реалізації.

Звісно, боротьба з боржниками є необхідною і важливою, адже вчасна сплата за комунальні послуги є гарантією їх безперебійного та якісного надання. Однак проводитися вона має винятково в законодавчому полі. На жаль, у нашій державі не завжди з усіма боржниками борються чесно й неупереджено. Не в останню чергу це пов'язано з низькою правовою освітою більшості звичайних громадян і відповідно намаганнями занадто «старанних» працівників комунальних служб «вибити» борги будь-якою ціною.

Тож якщо ви є боржником, то, перш за все, радимо погасити всі борги добровільно, якщо маєте можливість. Коли ж такої можливості немає і до вас уже завітали в гості комунальники разом із працівниками Державної виконавчої служби та правоохоронцями, то в таких випадках варто знати особливості виконання судових рішень в Україні. Про них далі розповідає юрист РОГО «Комітет виборців України» В'ячеслав Горбенко.

Основним нормативним актом, що встановлює порядок примусового виконання судових рішень, у тому числі й арешт та вилучення майна боржників, є Закон України «Про виконавче провадження». Ним чітко регламентуються всі процедури виконавчого провадження. Наприклад, ч. 1 ст. 17 цього Закону визначає, на підставі яких документів державний виконавець вправі відкрити виконавче провадження.

Стягнення комунальних боргів відбувається, як правило, або за рішенням суду, або за судовим наказом. Та тим документом, з якого працівники державної виконавчої служби розпочинають вчинення дій, спрямованих на забезпечення виконання рішення суду є постанова державного виконавця про відкриття виконавчого провадження. Вона має бути надіслана боржнику рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Тому, коли громадянин не отримав такої постанови і раніше не знав про наявність судового рішення, то він, дізнавшись про це лише під час візиту держвиконавця, має повне право оскаржити рішення про стягнення коштів в суді. Але для цього треба буде довести, що справді з поважних причин боржник не знав про суд і прийняте ним рішення.

Виконавчі дії проводяться державним виконавцем у робочі дні не раніше 6-ї і не пізніше 22-ї години. Конкретний час визначається працівником ДВС. Сторони виконавчого провадження мають право пропонувати зручний для них час провадження виконавчих дій (наприклад, сам боржник може запропонувати конкретні години, в які до нього може прийти працівник ДВС).

Що стосується арешту та вилучення майна боржників, то варто знати, що під час проведення огляду, арешту, вилучення і передачі майна є обов'язковою присутність не менше двох понятих. Працівники ДВС не можуть бути ними. Понятими можуть залучити, наприклад, сусідів боржника.

Крім того, пам'ятайте, що стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника в гривнях та іноземній валюті, інші цінності, в тому числі кошти на рахунках і вкладах боржника у банках та інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах у депозитаріях цінних паперів. І лише в разі відсутності в боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається також на належне боржнику інше майно, за винятком того, яке згідно із законом не може стягуватися. Боржник має право запропонувати ті види майна чи предмети, на які необхідно в першу чергу звернути стягнення. Проте черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначається все ж державним виконавцем.

Перелік майна, на яке не може бути звернуто стягнення чітко визначений у додатку до Закону «Про виконавче провадження». Так, стягнення не може бути звернено на такі види майна та предмети, що належать боржникові на праві власності або є його часткою у спільній власності, необхідні для боржника, членів його сім'ї та осіб, які перебувають на його утриманні. Серед них, наприклад, певна частина одягу, посуду, меблів, холодильник, усі дитячі речі та інше».

Тож уважно стежте, аби працівники ДВС чітко дотримувалися всіх визначених норм при процедурі стягнення з вас боргів. Якщо ж виникли обґрунтовані підозри щодо незаконності дій державного виконавця, то радимо невідкладно звертатися до фахівців-юристів, аби відстояти свої порушені права в адміністративному чи судовому порядку.

Перелік майна, яке не можна стягувати з боржника:
1. Носильні речі та предмети домашнього вжитку, необхідні боржникові та особам, які перебувають на його утриманні:

1) одяг - з розрахунку на кожну особу: одне літнє або осіннє пальто, одне зимове пальто або кожух, один зимовий костюм (для жінок - два зимових плаття), один літній костюм (для жінок - два літніх плаття), головні убори по одному на кожний сезон. Для жінок, крім того, дві літні хустки, одна тепла хустка (або шаль) та інший одяг, зношений більш як на 50%;

2) взуття - по одній парі літнього, осіннього, зимового та інше взуття, зношене більш як на 50%;

3) білизна - по дві зміни на кожну особу;

4) постільні речі (матрац, подушка, два простирадла, дві наволочки, ковдра) і два особистих рушники на кожну особу;

5) необхідний кухонний посуд;

6) один холодильник на сім'ю;

7) меблі - по одному ліжку та стільцю на кожну особу, один стіл, одна шафа на сім'ю (крім меблевих гарнітурів, на які може бути звернено стягнення);

8) усі дитячі речі.

2. Продукти харчування, необхідні для особистого споживання боржнику, членам його сім'ї та особам, які перебувають на його утриманні, - з розрахунку на три місяці.

3. Паливо, необхідне боржникові, членам його сім'ї та особам, які перебувають на його утриманні, для приготування їжі та обігрівання приміщення протягом шести місяців.

4. Одна корова, а у разі відсутності корови - одна телиця; якщо немає ні корови, ні телиці - одна коза, вівця чи свиня - в осіб, які займаються сільським господарством.

5. Корм для худоби, який не підлягає вилученню в кількості, необхідній для годівлі худоби до початку її вигону на пасовище або до збору нових кормів.

6. Насіння, необхідне для чергової сівби (осінньої і весняної), та незнятий урожай - в осіб, які займаються сільським господарством (крім земельних ділянок, на які накладено стягнення).

7. Інструменти, необхідні для особистих професійних занять (швейні, музичні тощо).





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ