Ми у Facebook
04.09.2013, 01:36

Ne-формаt у Карпатах або відкриваємо для себе нові способи активного навчання разом з Українською бібліотечною асоціацією [+Фото]

З 19 по 23 серпня 2013 р. в с.Поляниця Івано-Франківської обл. на базі ТК «Буковель» Українська бібліотечна асоціація (далі - УБА), за підтримки програми «Бібліоміст», провела Літню школу молодих бібліотекарів. Це інформаційно-освітній проект, головна мета якого допомогти молодим бібліотекарям швидко та легко адаптуватись у професійному бібліотечному середовищі та сформувати власну активну дієву позицію: опанувати основи стратегічного планування, організаційного розвитку та інноваційних послуг бібліотек; піару та реклами; використання веб-технологій, блогів та соціальних мереж; основи лідерства, фандрейзингу та проектної діяльності; елементи моніторингу й оцінки для посилення результативності роботи сучасних книгозбірень.
Шляхом конкурсного відбору на участь школи було відібрано 30 молодих бібліотекарів з усіх регіонів України. Серед учасників Школи були представники з Національної парламентської бібліотеки України, Державної бібліотеки України для юнацтва,з наукових бібліотек, з обласних бібліотек для дітей та бібліотек для молоді, медичних бібліотек, представники з районних бібліотек і лише з однієї сільської бібліотеки. Рівненська область відзначилась своєю активністю по надсиланню заявок на участь в Літній школі, адже організатори отримали аж 20 заявок.
Саме однією з учасниць стала я, завідуюча Публічно-шкільної бібліотеки села Грем’яче, Лариса Лаптєва, як єдиний представник з сільської бібліотеки з усієї України.



Тільки приїхавши до Школи на мене чекала несподівана перемога, адже Літня школа молодих бібліотекарів отримала назву «Ne-формаt», автором якого стала я. Саме назва Літньої школи була ключовою віхою у діяльності проекту. За програмою школи учасники в інтерактивній формі оволодівали новими знаннями. Формат навчання передбачав проведення майстер-класів і застосування отриманих вмінь та навичок на практиці (у бібліотеці с.Поляниця та бібліотеках, де працюють учасники). Було запроваджено новий навчальний формат - вуличний Університет – неформальні лекції просто неба, що включали в себе живе спілкування та обмін досвідом як спосіб альтернативного навчання молоді, тобто геть нестандартні, неформатні способи навчання та роботи.



Літня школа «Ne-формаt» розпочалась 19 серпня на базі Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де учасників школи привітали організатори, тренери, представник програми «Бібліоміст» Ярослава Титаренко, директор Івано-Франківської ОУНБ Людмила Бабій та заступник начальника управління культури, національностей і релігій ОДА Василь Тимків.



Уже на базі ТК «Буковель» школярі переглянули онлайн-привітання Президента УБА Ірини Шевченко та ближче познайомились з один одним. Далі усіх чекав розподіл персональних обов’язків та поділ на групи. Таким чином в школі працювали:

- аніматори, які забезпечували інтерактивні методи навчання та активний відпочинок;
- репортери, блогери (ведення блогу школи, групи в Фейсбуці, створення репортажів);
- фото та відеокореспонденти;
- комунікатори (зв'язок з відпочиваючими, бібліотекою, проведення опитування);
- оформлювачі (створення реквізиту, написання тексту та малювання).



Так, було сформовано команди: «Бібліоменеджери» (капітан Антоніна Тіщенко), «Biblio-hant» (капітан Михайло Скобилка), «Mad Heads» (капітан Віталій Скульбіда), «SamBook@» (капітан Борис Кобильник) та «Тимурівці» (капітан Тимур Семенцов).
Тренерами Літньої школи «Ne-формаt» стали Оксана Бояринова - PR-менеджер УБА, Микола Вірстюк - завідувач відділу новітніх технологій Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, Лариса Лугова – директор Львівської обласної бібліотеки для дітей, Олена Сльозка – завідувач науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім.В.Г.Короленка, Ярослава Хіміч – професор кафедри НАККіМ, координатор Центру безперервної інформаційно-бібліотечної освіти УБА.



Так протягом 5 днів на блозі Літньої школи (http://libsummercamp.blogspot.com/) з’являлись публікації мого авторства, які розкривали діяльність та результати роботи учасників школи.



За програмою Літньої школи було прослухано такі теми: «Бібліотека – forever, або Основи стратегічного планування», «Проектуємо інноваційні бібліотеки», «Фандрейзинг на вершині - вершини фандрейзингу», «Робочий простір сучасного бібліотекаря: використання веб-технологій, блогів та соціальних мереж», «Щоб бібліотека була як картинка, потрібні моніторинг і оцінка», «PR бібліотеки, або Як розказати про себе», «Адвокація як вона є. Все, що ви хотіли дізнатись про адвокацію» та інші.



В останній день роботи школи були презентовані випускні роботи кожної команди, які можна переглянути за цим посиланням - http://libsummercamp.blogspot.com/p/blog-page_13.html, а також всі учасники були нагороджені сертифікатами про участь у Школі, флеш-накопичувачами з навчальними матеріалами, пам’ятними чашками та виданнями від УБА.



Кожен учасник Літньої школи повіз додому валізу вражень, емоцій, креативу, ідей і, звичайно ж, Ne-формаtу, які потім будуть втілені у діяльність бібліотек всієї України.

Фотозвіт дивіться тут - http://www.flickr.com/photos/51235748@N04/sets/72157635278307755/





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ