Ми у Facebook
09.09.2013, 06:40

Рівненській українській гімназії - 90 років

90 років тому, у вересні 1923 року, в Рівному почала працювати "Приватна гімназія Федора Пекарського з викладовою мовою українською". Нині цей навчальний заклад, що розміщується в самому центрі Рівного, біля Лебединки, відомий як Рівненська українська гімназія. Дізнайтесь більше про його історію!
Рівненська українська гімназія є відродженою гімназією, корені якої сягають осені 1923 року, коли Федір Ілліч Пекарський, вчитель історії російської гімназії, звернувся до польської влади з проханням дати дозвіл на відкриття гімназії з українською мовою навчання. Такий дозвіл він отримав, і з вересня 1923 року почала працювати «Приватна гімназія Федора Пекарського з викладовою мовою українською», власником (до 1939 року) і першим директором (до 1930 року) якої був Федір Пекарський.

Федір Пекарський створив прогресивну українську систему навчання і виховання, завдяки якій у гімназії було виховано сотні патріотів України. Гімназія спершу утримувалась за рахунок коштів самого її засновника, згодом - за фінансової допомоги українських громадських організацій. Невелику дотацію отримував заклад і від тогочасної польської влади. Навчання тут було платним (25-30 злотих на місяць), але здібні учні з малозабезпечених сімей звільнялись від оплати за навчання повністю або частково.

Найбільшого розквіту гімназія досягла за часів директора Якова Бичківського. Він очолював навчальний заклад у 1930—1939 роках. Доля Бичківського склалася трагічно - у 1940 році він був розстріляний радянською владою.

Останнім, перед закриттям радянською владою, директором гімназії був професор географії Михайло Гуцуляк. Його син, Ераст Гуцуляк, також випускник гімназії, знаний і шанований на Рівненщині як меценат освіти. Ставши мільйонером у Канаді, він надавав вагому допомогу Національному університету "Острозька академія", ставши меценатом будівництва його гуманітарного корпусу. "Саме матеріальна допомога родини Гуцуляків дала поштовх до пришвидшення будівництва нового навчального корпусу університету, - каже ректор НаУ "Острозька академія" Ігор Пасічник. - Ім’я пана Ераста Гуцуляка навічно буде закарбоване на стінах оглядової вежі, яка входить в архітектурний комплекс новобудови".

Помер канадський мільйонер-рівнянин, меценат освіти Рівненщини

Ераст Гуцуляк створив преміальний фонд для щорічного нагородження обдарованих учнів Рівненської української гімназії, подарував їй комп'ютерний клас, відкрив кабінет географії.

Ераст Гуцуляк під час відвідання Рівненської української гімназії
Ераст Гуцуляк під час відвідання Рівненської української гімназії


Серед випускників гімназії — професорка філології Наталія Іщук-Пазуняк, з участю якої були перекладені твори Лесі Українки на 8 мов світу, Антоніна Горохович — професорка українознавства, редактор трьох журналів у Торонто, Олександр Тижук — доктор економічних наук, професор університету у Венесуелі, Федір Тижук — доктор медичних наук (Канада), отець Сергій Кульчинський — священик (Рівненська область)...

На Рівненщині відзначили 100-річчя письменниці Антоніни Горохович

З-поміж викладачів тогочасної гімназії варто окремо назвати видатного художника і архітектора Георгія Косміаді. Він працював тут вчителем малювання і ручної праці в 1932-1937 роках. Після відродження гімназії дочка професора, Надія Петрівна Косміаді, яка нині мешкає у Італії, передала музеєві закладу чимало експонатів з мистецької спадщини батька.

Надія Косміаді: "Мені приємно, що батька у Рівному пам’ятають"

За часів незалежної України гімназію було відроджено. 10 вересня 2003 року навчальному закладові, який спершу мав назву Рівненська державна міська гімназія №1, повернули назву історичну - Рівненська українська гімназія. У рамках дослідження історичної спадщини відродженої гумназії, у 2008-2011 роках тут відкрили іменні кабінети: мистецтв імені Георгія Косміаді, географії імені Михайла Гуцуляка, математики імені Надії Шульгіної-Іщук. До 90-річчя з дня створення Рівненської української гімназії готуються готуються до відкриття ще два.

Успішні школи Рівного: традиції і новаторство!

Упродовж останніх років із десятками випускників тогочасної гімназії вдалося віднайти зв'язок, було проведено три з'їзди випускників закладу.

Один із випускників Рівненської української гімназії Василь Прокопчук отримав у 2011 році відзнаку "За заслуги перед містом" ІІІ ступеня. "Я особливо вдячний пану Прокопчуку, - зауважив тоді міський голова Рівного Володимир Хомко. — Чимало з прожитих 90 років він віддав боротьбі за Незалежність, сидів у таборах, потім розбудовував місто"
Один із випускників Рівненської української гімназії Василь Прокопчук отримав у 2011 році відзнаку "За заслуги перед містом" ІІІ ступеня. "Я особливо вдячний пану Прокопчуку, - зауважив тоді міський голова Рівного Володимир Хомко. — Чимало з прожитих 90 років він віддав боротьбі за Незалежність, сидів у таборах, потім розбудовував місто"


Вагомим є внесок у відродження закладу зі славними освітніми традиціями його багаторічного директора Івана Вєтрова, який згодом упродовж семи років очолював управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, а нині є головою правління Рівненського обласного товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка та проректором обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.



ТОП-10 шкіл Рівного

Із січня 2006 року директором Рівненської української гімназії є Тетяна Кухарчук - відмінник освіти України, кандидат педагогічних наук, переможець Всеукраїнського конкурсу "Директор школи ХХІ століття", у 2011 році нагороджена знаком "Василь Сухомлинський".



Рівненська українська гімназія: 15 років визнання

Рівненська українська гімназія є базовим у Рівному закладом секцій Малої академії наук учнівської молоді з історичного краєзнавства, історії України, всесвітньої історії, географії та ландшафтознавства, історії релігій та релігієзнавства, психології. У закладі діють такі профілі навчання як історичний, математичний та біолого-хімічний.





На правах реклами