Ми у Facebook
09.09.2013, 13:35

У Рівному вшанували пам'ять переселених українців [+Фото]

У понеділок, 9 вересня, минає 69 років від часу підписання Угоди між Українською РСР та Польським Комітетом Національного Визволення, що стало початком масових депортацій українців з їх етнічних земель до Радянської України. У Рівному вшанували пам'ять загиблих в часи переселення українців.
Для світової геополітики доля окремої людини - ніщо. І досить часто рішення, прийняті у високих кабінетах нібито на користь держав, ламають долі сотень і тисяч людей...

9 вересня 1944 року в Любліні уряд УРСР та Польський Комітет Національного Визволення (ПКНВ) підписали Угоду про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР.

Скільки доль зламала ця евакуація й скількох людей позбавила життя історики й науковці не підрахували досі...



Трагедію переселення нині пам'ятає й чимало рівнян, рідні яких постраждали або й загинули в ті часи.



- Польща будувала однонаціональну державу й українці в такій ситуації в Польщі перебувати не могли, - розповів голова Рівненської обласної громадської організації "Суспільно-культурного товариства "Забужжя" Петро Куделя. - Тому під тиском прокомуністичного польського уряду та військових Армії Крайової українців виселяли на територію УРСР. Число депортованих, за різними даними, становило близько 500 тисяч чоловік. Мої батьки й діди також були переселені з Холмщини. Дід говорив одну фразу, яку я запам'ятав назавжди - "Тоді була альтернатива - або тебе там вб'ють, або ти звідти виїдеш". Люди виїжджали в надії залишитися живими. Через відмову виселятися близько 15 тисяч українців були вбиті.



Як пояснив Петро Куделя, українців виселяли на землі Південної України, де вижити було неможливо.

- Там був голод, колгоспи й все було зруйноване війною, - говорить Петро Куделя. - Витримавши місяць-два вони тікали звідти з однією мрією - повернутися на рідні землі. Але по Бугу стояли кордони НКВС, то ж люди лишилися у Галичині й на Волині. Основна маса холмщаків осіли на Волині і на Рівненщині живуть тут до сьогодні.



У пам'ять про трагічну сторінку історії переселені з-за Бугу українці та їхні рідні, що нині проживають у Рівному, зібралися біля пам'ятного знаку, встановленого до 60-ї річниці депортації українців Холмщини, Підляшшя, Надсяння й Лемківщини зі своїх етнічних земель.

Вони вшанували пам'ять загиблих українців квітами й спільною молитвою.





На правах реклами