Дівчина-Всесвіт

12.09.2013

Гумен Яна Вікторівна, ліцеїст ІІ курсу, групи ІФ Дубровицького навчально-виховного комплексу «Ліцей-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – так звати героїню моєї розповіді. Що цікавого у цій дівчині? Читайте далі!
Ось що пише про неї подруга: «Яна – сильна, вольова людина, яку я сміливо уявляю в майбутньому: струнка жінка в чорних окулярах у великому просторому офісі чекає на чергову зустріч. Напевно, доречно було б сказати «успішна». Так, я у цьому впевнена, адже вона творить майбутнє своїми руками, тверезо усвідомлюючи сьогоднішні реалії.
Спираючись на слова Максима Горького скажу: ось ця людина – «справжнісінький Всесвіт».

Якщо сказати, що вона – «ходячий» позитив, це означає «збрехати» в першу чергу перед собою.« У мене є настрій! Просто я завжди така… задумана». Цю фразу вона повторює ледь не щодня на чергове запитання «Яночко, де ти поділа свій настрій?» Її майже завжди можна побачити серйозною, з такою звичною складочкою між бровами, яка надає їй діловитості та навіть якоїсь дитячості. Іноді ось цю «ходячу енциклопедію», яка все-таки потребує ласки і тепла, хочеться щосили затиснути в обіймах, як рожевого пухнастого зайчика. Це серйозно.

За час навчання Яна неодноразово займала призові місця на районному етапі олімпіад із математики, української мови та літератури, англійської мови. Щороку бере участь у математичному конкурсі «Кенгуру», де показує відмінні результати, також у конкурсах «Соняшник» (українська мова) та «Кришталева сова» (правознавство), де виборює призові місця на обласному рівні.

Цьогоріч захищала честь закладу на обласних турнірах з фізики (2 місце) та історії (3 місце), брала участь також в олімпіаді з інформатики на районному та обласному рівнях.

Слід відмітити, що найближчими днями брала участь у республіканському етапі Міжнародного конкурсу з української мови імені П.Яцика, а також виборола 2 місце в обласному етапі Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури. А коли я писала цю роботу, Яна готувалась до захисту наукової роботи з англійської мови на обласному етапі та до олімпіади з цього ж предмета.

У вільний час фотографує та пише твори. Неодноразово друкувалася у місцевій пресі.

Має ряд здобутків у шкільних, районних та обласних творчих конкурсах, зокрема брала участь у Всеукраїнському мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка, Всеукраїнському конкурсі «Об’єднаймося ж, брати, українці» (на обласному рівні), Всеукраїнському конкурсі «Слово про першу вчительку»(на республіканському рівні).

Отримала звання «Ерудит – 2011» в інтелектуальному конкурсі (на рівні ліцею). Стала переможцем районного конкурсу «Лідер Року – 2012».
Має диплом за участь у проекті «Польсько-український молодіжний обмін-практика та позитивний досвід для демократії навколишнього середовища», а також інші відзнаки за особисте долучення до громадського життя навчального закладу та району.

Відрадно й те, що захоплюється активними видами спорту, зокрема волейболом, неодноразово отримувала звання кращого гравця районних та обласних турнірів. Вона – організатор ліцейських флешмобів.
Цікавиться українською та зарубіжною літературою, шанує творчість Тараса Шевченка, Михайла Коцюбинського, Ліни Костенко, а також Михайла Булгакова, Фредеріка Стендаля, Шарлотти Бронте та багатьох інших письменників.

Любить подорожувати Україною та закордоном. Це допомагає їй збагачувати знання про культурно-духовну скарбницю як нашого народу, так і дізнатися більше про традиції, за якими живуть люди в інших країнах.

Найхарактерніше те, що вона любить спілкуватися іноземними мовами, зокрема англійською та німецькою. На запитання «Що вона цінує найбільше в житті?» відповіла: «Мій батько говорить, що в житті є три важливі речі: перша – це власне життя, так як воно безцінне; друге – це свобода. Свобода економічна, фінансова, географічна, свобода прийняття рішень, свобода вибору. І третя – це спілкування, завдяки якому можна здобути знання і досвід». То ж із задоволенням спілкується з цікавими людьми, записує їхні неординарні думки. Для поліпшення успіхів у вивченні англійської мови також дивиться британські фільми та читає літературу в оригіналі.

Знову хочеться пригадати слова її подруги: « Я завжди кажу, що її сміх може зігріти весь світ, навіть якщо той буде оплакувати смерть Барака Обами, королеви Єлизавети або ж іншого громадського діяча.
Вона із тих людей, котрі живуть за принципом: «менше слів – більше діла», хоча моментами її (іноді й безглузду!) балаканину не спинити. Та і немає бажання: хочеться слухати щось про Цоя, який ховається поміж вулиць Дубровиці, несправедливість країн, які забороняють одностатеві шлюби та про вічні роздуми «от коли я стану президентом…!»
Яна – своєрідний релакс: дівчина, яка забирає проблеми, «викидаючи» їх у найближчу урну для сміття.

Її життєвим кредо є слова А. Ейнштейна: «Життя — як катання на велосипеді. Аби зберігати рівновагу, мусиш рухатися». То ж вона, напевне, ота квінтесенція усіх складових Всесвіту.

Наталія ГОЛЯКА

переглядів: 932

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *