Ми у Facebook
13.09.2013, 22:25

В іудеїв почався Йом Кіпур - найвідповідальніший день у житті

Сьогодні - найбільш серйозний та відповідальний день у житті іудеїв. Не можна їсти і пити, митися, вдягати шкіряне взуття. Загалом, цього дня традиція наказує іудеям забути про фізичні сторони життя. Заборонено, зокрема, користуватися косметикою і вступати у шлюбні відносини. Дізнайтесь більше!
Власне, Йом Кіпур почався в юдеїв ще 13 вересня, після заходу сонця. Це єдиний день у році, коли Тора (священа книга для всіх, хто сповідує іудаїзм) настановляє людині не займатися нічим іншим, окрім аналізу власних поступків та думок.

Йом-Кіпур – День Спокути. Він завершує сорокаденний період духовного очищення. Першими були тридцять днів місяця Елул – час для підбиття підсумків минулого року. А потім – "десять днів покаяння" від Судного Дня – Рош-а-Шана – до Йом Кіпуру, коли затверджується вирок кожному на наступний рік.

Це найбільш серйозний та відповідальний день в житті іудея, коли, згідно з єврейською традицією, нарешті вирішується доля кожної людини на наступний рік. Вважають, що на Рош-а-Шана Бог записує кожного єврея в одну з трьох книг – книгу праведників, книгу грішників та книгу середніх, а на Йом Кіпур ставить печатку.

Рівняни, поляки і білоруси вивчатимуть єврейську культурну спадщину

Напередодні Йом Кіпуру прийнято виконувати обряд капарот, під час якого беруть живу курку та крутять нею над головою, розповідає risu.org.ua. «Цього моменту людина має усвідомити, що якщо б Бог був суворий до нас, на місці цієї курки опинились б ми. Потім курку ріжуть та віддають бідним. Якщо живу курку дістати неможливо, то над головою крутять гроші, а потім віддають їх бідним», — пише сайт Єврейського культурного центру.

Прийнято надягати білий одяг, що уособлює чистоту. Це також день сповіді і поминовення померлих. Самий святий день єврейського календаря проводять у покаяних молитвах, а наприкінці Йом Кіпур читається молитва Немулу, коли небесні вората закриваються до наступного року. Сурмлять у шофар, і присутні бажають один одному: «У майбутньому році в Єрусалимі». Шофар - це єврейський ритуальний музичний інструмент, зроблений з рогу тварини (зазвичай барана). Гра на даному інструменті втілює собою одну із заповідей Тори.

Рівненщина релігійна: блоги OGO.ua

В Ізраїлі в Йом Кіпур не працюють установи і підприємства, магазини і ресторани, зупиняється транспорт, місцеві радіо- і телеканали припиняють трансляції. Цього дня в'їжджати в місто на автомобілі не рекомендується навіть іноземцям.





На правах реклами