Ми у Facebook
15.09.2013, 10:26

Найстарішій українській газеті - 120 років

15 вересня своє 120-річчя відзначає найстаріша в світі українська газета, що виходить безперервно. Видання має назву «Свобода» і досі видається в США. Це перша українська газета США. Весь цей час вона виходить без державної підтримки, за рахунок коштів передплатників.
Газету «Свобода» заснували кілька греко-католицьких священиків у 1893 році. 15 вересня вони разом зі своїми вірянами видали перше число газети. Спочатку засновники «Свободи» навіть не могли подумати про те, що цей часопис стане порадником українців, що проживають у США.

З 1921 року газета стає щоденною і надає ще більше інформації. Дописувачами часопису були Симон Петлюра, Михайло Грушевський, Іван Франко. Тим самим «Свобода» стала публічним майданчиком, де обговорювали найважливіші українські проблеми. А завдяки можливості вільного перегляду провідних світових ЗМІ, газета публікувала на своїх шпальтах усе найцікавіше, що писалося про українські справи у світі.

Згодом читачами газети стали не тільки американці, а й канадці, бразилійці, аргентинці та австралійці. Тим самим видання перетворюється на одне із найавторитетніших україномовних часописів світу і залишається таким до нашого часу.

До слова, сучасна газета "Свобода" співпрацює з Національним університетом "Острозька газета" і постійно вміщує новини про життя університету.





На правах реклами