Ми у Facebook
15.09.2013, 23:23

Експерт розповів, як банки "розводять" клієнтів

Для того, щоб приховати реальну ставку за кредитом, банки декларують 20% річних, а потім нараховують клієнту не співставну пеню, нав'язують непотрібні платні послуги і т.д.
Про це повідомив голова правління ВГО "Фінансова грамотність населення", радник голови Держспоживінспекції Михайло Стрельников, пише ГолосUA.

За його словами, деякі банки в Україні прописують у себе в договорах нарахування пені, але при цьому не пишуть, яким буде її розмір, за якою формулою вона буде нараховуватися.

Так, в умовах договору може бути зазначено, що пеня буде обчислюватися за внутрішніми документами банку.

ТОП-5 банків, які швидко втрачають клієнтів

«Але оскільки ви - не банківський працівник, доступу до таких документів ви не маєте і, відповідно, не знаєте, як буде нараховуватися пеня - може, це буде 3 тисячі, може, 30 тисяч», - пояснив Стрельников.

Також радник голови Держспоживінспекції повідомив, що фінансові установи в Україні можуть вдаватися до нав'язування клієнтам платних послуг.

Наприклад, у разі, якщо позичальник несвоєчасно оплачує відсотки за кредитом, має заборгованість, банк спочатку дзвонить йому по телефону, тому виїжджає на квартиру, причому за окремим тарифом.

Так, дзвінок з банку обходився позичальникові в 10 грн., виїзд до нього додому - в 100 грн.

Як банки атакують рівнян sms [Розслідування]

«І це, незважаючи на те, що в законі про захист прав споживачів чітко вказано, що фінансова установа не має права вимагати ніяких винагород за проведення досудового та судового врегулювання спорів», - пояснив експерт.

Або ж, наприклад, у кредитному договорі банки передбачають комісію за резервування коштів у себе на рахунку для конкретного клієнта.
Як пояснив М. Стрельников, це робиться на випадок, якщо у фінустанови «раптом» не виявиться вільних ресурсів.





На правах реклами