Ми у Facebook
23.09.2013, 07:37

На Рівненщині картопля цього року не вродила, тому й дорога

Цього року картопля не порадувала врожайністю. Спеціалісти кажуть, що далися взнаки несприятливі погодні умови та хвороби.
Але її достатньо, і взимку дефіциту «другого хліба» рівняни не відчують, стверджують експерти

– Мешканці Рівного можуть не турбуватися – цього року, як і завжди, фермери забезпечать рівнян на зиму і картоплею, і всіма іншими овочами, – переконує голова обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Дмитро Українець. – Це доведе вже перший сільськогосподарський ярмарок, який відбудеться 28 вересня на традиційному місці – вздовж вулиці Набережної. Так, нинішній врожай нижчий, ніж торік, але наші фермери вміють вирощувати картоплю, знають усі технології, використовують добрий насіннєвий матеріал: еліту і супереліту. Тому в області достатньо картоплі, щоб забезпечити наш регіон і продавати її за межі області.

Селяни також не скаржаться на врожай, але зауважують, що цього року викопали менше картоплі, ніж торік, – багато дрібної, поїденої, гнилої.

– Та й копати картоплю тепер починають раніше, – пояснює Ігор Коробчук, який мешкає у приміському селі. – Ми, наприклад, збираємо врожай уже наприкінці серпня. Клімат змінюється, тому в серпні бадилля вже сухе і картоплю спокійно можна копати. Кажуть, що вона тоді гірше зберігається, бо має тоншу шкірку. Але ми вже другий рік збираємо картоплю наприкінці літа і зберігається вона нормально.

– Врожай цього року дійсно набагато менший, ніж торік, – коментує ситуацію завідуючий відділом фітосанітарних процедур Державної установи Рівненська обласна фітосанітарна лабораторія Олександр Буткевич. – Вегетативний період був складним, посадку картоплі проводили із запізненням. Фітофтора на картоплі також почала розвиватися рано – тепле та вологе літо сприяло цьому. Це захворювання, до речі, може давати недобір врожаю до 50-80%. Картопля, уражена фітофторою, втрачає свої товарні якості, погано зберігається.

Є на картоплі і макроспоріоз, хвороба, яка схожа на фітофтору, доповнює спеціаліст, а в семи районах області зафіксовано золотисту нематоду:

– Це карантинна хвороба, яка впливає на якість і кількість врожаю, але для людини вона не становить загрози, як і більшість хвороб картоплі. Зазвичай ділянки, уражені золотистою картопляною нематодою, перебувають під контролем фітоінспекторів. А найоптимальніший метод боротьби з цією напастю – вирощування нематодостійких сортів картоплі (ранні «Повінь», «Дніпрянка», середні «Забава», «Обрій», «Доброчин», середньо-пізні сорти – «Червона рута» і «Тетерів»).

За розрахунками експертів, зменшення врожаю картоплі в Україні на 10-15% спровокує зростання цін до 30% порівняно з минулим роком. Насправді вартість картоплі вже зросла в місті удвічі (порівняємо 1-1,20 грн за кілограм торік і 2-2,50 грн нині). Йдеться про оптові ціни.

Вартість картоплі у Рівному:

• Роздрібні ціни на центральному ринку – від 3 до 4 гривень за кілограм.

• На ринку «Дикого» правлять 2,50 за кілограм.

• Ціна картоплі, що продається в сітчастих мішках по всьому місту біля зупинок – 2,50-3 грн за кілограм (у сітці приблизно 12 кг).

• У супермаркетах картопля коштує від 2,69 до 3,99 грн. Фасована дорожча – 4,30-4,50 грн за кілограм.

• У селах поблизу міста картоплю купують удвічі дорожче, ніж торік – по дві гривні за кілограм. Подалі від обласного центру її скуповують і по 1,5 гривні.

За матеріалами: 7 днів





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ