Ми у Facebook
24.09.2013, 17:05

Нардеп від Рівненщини став співавтором закону про обмеження доступу до публічної інформації

umedia.kiev.ua

20 вересня чотири народні депутати фракцій «Батьківщина» та Партії регіонів зареєстрували законопроект №3301, що може обмежити доступ до публічної інформації. Про реєстрацію документа йдеться на сайті Верховної Ради.
Авторами законопроекту стали три депутати Партії регіонів Іштван Гайдош, Олег Парасків, Володимир Олійник та член фракції «Батьківщина» народний обранець від Рівненщини Валентин Королюк.

Відповідно до законопроекту, депутати пропонують визнати конфіденційними будь-які дані про фізичних осіб.

ВІДЕО: Народний депутат Валентин Королюк: "Є погані люди, є галичани"

Запропоновані законопроектом №3301 зміни позбавляють заявників права особисто робити фотографії, ксерокопії та цифрові копії державних документів. Новим законопроектом передбачено тільки надання «спеціального місця для роботи запитувачів з отриманою інформацією».

Ще однією перешкодою до отримання інформації у законопроекті №3301 є обов'язкова плата за більше ніж десять сторінок відповіді, заявник повинен заплатити за друк відповіді у встановлені терміни. Відповідно до документа, на інформаційний запит дозволяється не відповідати, якщо громадянин не заплатив за відповідь або не надав підтвердження оплати. Конкретна вартість інформації при цьому не зазначається.

Чиновникам також дозволяється не відповідати на запит, якщо в ньому не вказано ім'я автора, його поштову адресу і підпис.

Чинний закон «Про доступ до публічної інформації» був прийнятий на початку 2011 року. Він забезпечує громадянам доступ до даних, що стосуються діяльності державних органів, бюджетних організацій та структур місцевого самоврядування.

Автор чинного законопроекту, народний депутат Андрій Шевченко (фракція «Батьківщина») у коментарі газеті «Коммерсантъ.Украина», пояснив що новий проект розроблений в інтересах місцевих чиновників, які не хочуть напружуватися і надавати інформацію.

Керівник правових проектів Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко також заявив «Коммерсантъ.Украина», що документ ускладнить роботу журналістів. «Чиновники вирішили виправити норми, які їм заважають найбільше. Вони пропонують масу зайвих деталей, що ускладнить роботу ЗМІ. Навіщо додавати до запиту поштову адресу або до чого заборона на повторний запит? Незрозуміло, навіщо окремо виносити пункт про конфіденційність даних про фізичних осіб, ця норма є в Конституції, а отримати персональні дані чиновників зараз і без того проблематично», - зазначив пан Головенко.

Джерело: «Телекритика»





На правах реклами