Ми у Facebook
26.09.2013, 17:39

Реалізація угоди з ЄС про вільну торгівлю надасть Рівненщині додаткові переваги для розвитку

Такого висновку дійшли учасники передачі «По суті» на телеканалі РТБ за участі заступника голови Рівненської ОДА Олексія Губанова, ректора Національного університету «Острозька академія» Ігора Пасічника та директора Рівненського регіонального центру з інвестицій та розвитку Олександра Осовця.
- Президент України Віктор Янукович заявив, що Київ виконав усі передумови для підписання Угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом. Виконанню критеріїв сприяло проведення реформ, які за словами очільника держави "йдуть на користь не тільки Україні, але й всім партнерам у світі, з якими Україна будує двосторонні взаємовигідні відносини". Варто також зазначити, що жоден з попередніх керманичів держави не наблизив Україну до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, як це зробив Віктор Янукович. Адже саме ця угода допоможе створити більш прозорий та ефективний механізм взаємовідносин між діловими партнерами Рівненщини і країнами ЄС, спростити процедури перетину кордонів товарами, розширити ринки збуту українських товарів і послуг, технологічно оновити національне виробництво, відкриє доступ до європейських інвестицій та вільної конвертації валют, збільшить кількість інвесторів, – зауважив, зокрема, Олексій Губанов. - За останні три роки наша область зробила потужний ривок у напрямку євроінтеграції. Наразі головним завданням є навчити державних менеджерів працювати за найвищими європейськими стандартами. Для досягнення цієї мети Рівненщина активно працює з міжнародними фондами та організаціями, жваво презентує світові інвестиційний потенціал. До речі, прикро спостерігати у такий важливий для країни час за діями української опозиції, котра оголосила владі байкот і омиває руки в очікуванні 2015 року. Упевнений: це шлях в безодню. Вважаю позицію частини опозиційних сил, що закликають Європу не підписувати з Україною Угоду про асоціацію - деструктивною. Мусимо зрозуміти: саме дії української опозиції - головна перешкода на шляху підписання Угоди, і саме опозиція зараз намагається зруйнувати багаторічні дипломатичні зусилля влади.

- Я завжди відзначав високий рівень розвитку Рівненської області. Її керівництво ефективно справляється з функціями адміністрування. Сьогодні ми обговорювали спільні проекти, які можуть бути реалізовані вже найближчим часом. Зокрема, йдеться про проведення соціальних та гуманітарних проектів. У листопаді у Вільнюсі пройде саміт «Східного партнерства». Створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС забезпечить нормальні умови розвитку ринкових відносин між державами, – зазначив Олександр Осовець.

- Угода про асоціацію - наймасштабніший міжнародний документ, який будь-коли укладала Україна. Робота над ним тривала 5 років, а переклад тексту українською з’явився лише 2 місяці тому. Про що насправді йдеться в Угоді про асоціацію, нині знає зовсім вузьке коло експертів.Кількість людей, котрі прочитали весь 900-сторінковий документ можна перерахувати на пальцях. Втім, підписання угоди, яке має відбутися на саміті Східного Партнерства у Вільнюсі в листопаді цього року, матиме величезний вплив на Україну і стосуватиметься без перебільшення кожної сфери нашого життя: захисту прав споживачів, малого та середнього бізнесу, експорту товарів сільського господарства до ЄС, експорту послуг, боротьби з корупцією, соціального захисту і освіти, науки, технологій та космосу, охорони навколишнього середовища, - резюмував Ігор Пасічник.

Р.S. У вівторок Президент України провів у Нью-Йорку низку зустрічей, а також виступив з промовою на загальних дебатах сесії. На зустрічі з главами держав "Групи друзів України" Віктор Янукович говорив про євроінтеграцію Києва. У своєму виступі президент, зокрема, вкоре наголосив, що євроінтеграційні устремління є "визначальним вектором розвитку України", а підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді цього року "стане важливим інструментом підвищення добробуту громадян України". "Україна робить свій внесок у проект Великої Європи, що об’єднає інтереси та цілі розвитку країн Заходу та Сходу нашого континенту", – заявив він.





На правах реклами