Ми у Facebook
04.10.2013, 17:20

У скільки разів відрізняється дохід бідного українця і бідного американця?

Близько 7 мільйонів жителів України, тобто 16,3% від загального населення країни, живуть на дохід нижче прожиткового мінімуму. Рівень прожиткового мінімуму на сьогоднішній день складає 1108 гривень на місяць. Такі дані надала Державна служба статистики.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, повідомив, що, наприклад, в США бідним вважають того громадянина, який володіє у своєму розпорядженні доходом менше 40% від середньої заробітної плати по країні або близько 1200 доларів на місяць. У Європі ця сума інша, там дохід в 50-60% від середнього або 1270 доларів. Таким чином, виходить, що прожитковий мінімум в Україні дорівнює 150 доларам, а в США – 1200 доларів, різниця у 8 разів.

Державна служба статистики використовувала в Україні метод, застосовуваний ООН, згідно з яким у країнах Східної Європи та Центральної Азії бідним визнається той, хто витрачає менше 5 доларів на добу. Олександр Охріменко уточнив, що в Україні добова планка витрати бідних становить 4,6 долара, а от Європі добовий ліміт бідного дорівнює 14 доларам.

Декретну відпустку рівнянкам зараховують до стажу і змусять платити за неї податок

Що стосується соціальної політики держави, то в США витрати бюджету на підтримку малозабезпеченого на добу становить 40 доларів, причому президент США Барак Обама напередодні порахував цю суму недостатньою і заявив про необхідність її збільшити. Допомога громадянам США, які перебувають за межею бідності, здійснюється різними способами і різними організаціями, починаючи з федеральних і закінчуючи благодійними. Слід зазначити, що в більшості випадків допомога виявляється не фінансовими засобами, а талонами на продукти харчування, безкоштовним одягом, правом користуватися послугами пралень, кафе, кінотеатрів. При цьому близько 90% від усіх офіційно визнаних бідними громадян США мають житло, автомобіль, комп’ютер, мобільний телефон. Діти з бідних сімей безкоштовно навчаються в школах з харчуванням.

Ситуація з соціальною допомогою малозабезпеченим в Україні зовсім інша. За даними Міністерства соціальної політики, бідним належить субсидія на оплату комунальних платежів. Сім’ям малозабезпечених з дітьми, в яких батьки не працюють з поважних причин (інваліди, студенти, перебувають на обліку в центрі зайнятості) покладено доплата до рівня прожиткового мінімуму щомісяця. На цьому вся допомога категорії бідних громадян закінчується.

За матеріалами: money-news.te.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ