Ми у Facebook
06.10.2013, 15:02

Українську народну партію очолив "донецький", рівнянка стала його заступником [ОНОВЛЕНО]

Світлана Ніколіна, яка після трагічної загибелі Василя Червонія в 2009 році, очолила Рівненську обласну організацію Української народної партії, обрана заступником голови УНП на ІІ етапі ХІV з'їзду УНП, який відбувся 5 жовтня в Києві.
Світлана Ніколіна стала одним із 5 заступників новообраного голови УНП. Ним став очільник Донецької обласної організації Української народної партії, народний депутат України VI скликання Олександр Клименко. (Не міністр доходів і зборів України - прим. авт.).

"Отже, питання про об’єднання УНП із Народним Рухом уже не стоїть. Адже навесні планувалося, що восени відбудеться об’єднавчий з’їзд Народного Руху та УНП. Натомість неформальний керманич УНП Юрій Костенко збирається йти на президентські вибори. Як казав гарант, далі додумайте самі", - стверджує на своїй сторінці у Facebook президент Фонду вільних журналістів імені В'чеслава Чорновола Дмитро Понамарчук.

На офіційному сайті УНП жодної інформації про з'їзд немає. Між тим, нагадаємо, що 19 травня 2013 року відбувся всеукраїнський об'єднавчий з'їзд Народного Руху України і Української народної партії, під час якого вирішують створити єдину партію — Народний Рух України (Українська народна партія "Рух"). Очолює його колишній мер Львова, народний депутат кількох скликань і екс-міністр житлово-комунального господарства Василь Куйбіда. Світлана Ніколіна тоді була обрана одним із п'ятьох заступників голови Руху. А тим часом 13 червня на конференції Рівненської обласної організації НРУ - однієї з двох партій, які мали б скласти об'єднане рухівське партійне утворення, активісти НРУ вирішують не перереєстровуватись у новоствореній партії і вступити до "Батьківщини". Голова обласної організації НРУ Валентин Королюк оголосив про складання з себе повноважень лідера НРУ на Рівненщині і вихід із партії. Нині Валентин Королюк - член "Батьківщини", сходить до складу Політради партії, його називають серед можливих кандидатів на посаду голови Рівненської обласної організації "Батьківщини".

НРУ та УНП об'єдналися та створили нову опозиційну партію

Що тоді означають нинішні події навколо Руху? Щойно спеціально для OGO.ua ситуацію прокоментувала новообраний заступник голови УНП Світлана Ніколіна:

- Перш за все про Юрія Костенка: він був на з'їзді, він залишається членом УНП, рядовим членом. Керувати партією Юрій Іванович не має можливості через стан здоров'я. Ніхто його не звільняв, Юрій Костенко вже більше року не є головою УНП. Виконував обов'язки голови партії донедавна Іван Заєць. Те, що Юрій Іванович Костенко піде в Президенти, як написав Дмитро Понамарчук, - це абсолютно не відповідає дійсності.

Тепер щодо новообраного голови партії. Дійсно, кандидатура Олександра Клименка на чолі УНП для декого з західних українців може виглядати, скажу так, екзотично: ще ніколи правоцентристська партія не мала головою східняка, причому настільки східняка. Але давайте подивимось: хто ця людина? Олександр Клименко в Українській народній партії з початку 2000-х років. Він пройшов такий самий шлях як сама УНП. Після перемоги Віктора Ющенка був призначений заступником голови Донецької облдержадміністрації, і був звільнений тим самим Віктором Ющенком, так само, як Василь Червоній та інші представники УНП. Можливо, тому, що, на відміну від "нашоукраїнців", представники УНП відстоювали конкретну ідеологію, а не просто говорили Президенту, який він хороший... Олександр Клименко - звичайний українець, українець із Донецька. І це нормально! В Донецьку також є українці! Ми ж самі говоримо про небезпеку розколу України - то давайте усвідомлювати, що українці живуть і в Донецьку, і у Львові, і в Чернігові. До речі, якраз на з'їзді так вийшло, що голова УНП - із Донецька, двоє заступників - я і Тарас Пастух із Тернополя - представляємо західну Україну, один заступник із Києва, один із Миколаєва - це південь, і один із Полтави - це центральна Україна.

І насамкінець - щодо об'єднавчого процесу. По-перше, є юридичні обставини, які вимагають від нас наявності повноправного голови партії. А, по-друге, і це найголовніше, Українська народна партія не виходила і не виходить із об'єднавчого процесу. Мова йде не просто про об'єднання двох Рухів - думаю, сьогодні, в 2013 році, це людей вже мало цікавить. Мова йде про нову якість і зміну еліт у національно-демократичних партіях, про об'єднання правих партій і нову якість політики. Другий етап нашого з'їзду - це не крок назад від об'єднавчого процесу в середовищі правих партій, а крок, що дозволить рухати цей процес вперед.

24 роки тому в Україні з'явився Рух

А на вашу думку - куди рухається Рух? Висловлюйте свої думки у коментарях!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ