Ми у Facebook
08.10.2013, 19:40

У Рівному мешканці багатоповерхівки оплачують утеплення будинку з власної кишені

Не чекаючи міфічних "покращень життя", ініціативна група мешканців будинку, що на вулиці Білякова у Рівному, власноруч взялася за вирішення комунальних проблем свого будинку.
За кілька років з ініціативи жителів у будинку замінили систему водопостачання і каналізації, відремонтували дах, а тепер ще й стіни утеплюють.

- Все це стало можливим завдяки "Муніципальній програмі врядування та сталого розвитку", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, - пояснює начальник відділу підтримки проектів ООН управління економіки м. Рівне Петро Вахнюк. - Мешканці ЖБК "Маяк" подали заявку на співфінансування і наразі у їхньому будинку здійснюється утеплення стін.

У Рівному без опалення залишаються три будинки



Програма розвитку ООН на реалізацію подібних проектів виділяє лише частину коштів. Решта - з міського бюджету та від громади.



- У нас торік було дуже холодно, - розповідає мешканка будинку на вул. Білякова,10 Мальвіна Ісаківна. - У нас погані стіні, тож тепло вони, незважаючи на опалення, не тримали. Тому ми й погодились на участь в такому проекті. Звісно, прийшлося витратити трохи грошей, але це сума порівняно невелика. Наприклад, я живу в трикімнатній квартирі, тож я заплатила 2820 гривень. От мешканцям однокімнатної потрібно 1700 гривень платити. До моєї квартири утеплення ще не дійшло, але ходила до сусідки в гості - у неї вже тепло. Я аж здивувалася - так тепло у нас ніколи не було.



У Рівному стіни будинків утеплюють ззовні

За словами Петра Вахнюка, для ЖБК "Маяк" це уже не перший проект.

- Перший рік був проект, направлений на ремонт системи опалення, - пояснює Петро Вахнюк. - Другий - на заміну систем каналізації і водопостачання, третій - на ремонт покрівлі даху, а четвертий, власне, на утеплення стін будинку.



Як запевнив Петро Вахнюк, нині в місті за Програмою розвитку ООН реалізовується ще понад 30 подібних проектів - у житлових будинках та закладах освіти.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ