Ми у Facebook
14.10.2015, 08:45

14 жовтня - свято Покрови: 10 Покровських церков Рівненщини [+Фото]

Свято-Покровський собор у Дубно

Свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке відзначають 14 жовтня, особливо шановане українцями. Не дивно, що майже в кожному місті є храм на честь Покрови. Ми розповімо вам про 10 соборів, церков і монастирів Рівненщини, які названі на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Пізнаваймо рідний край разом!
Перш за все розповімо про єдиний на Рівненщині монастир, названий на честь Святої Покрови. Свято-Покровський жіночий монастир розташований у Гощі. У 1629 році Реґіна (Ірина) Соломирецька, уроджена княгиня Гойська, прихильниця православної церкви, заснувала в Гощі православний монастир св. Михаїла з школою.

У період 1629 – 1672 років Гощанський Михайлівський чоловічий православний монастир був культурно-освітнім центром на Волині. Про це свідчить існування при ньому вищої школи, де працювали видатні постаті національної культури І.Гізель, Г.Старушич, Л.Баранович. У 1672 році під час нападу кримських татар на містечко окремі дерев’яні приміщення цього монастиря були спалені.

Після пожежі монастир поступово відбудовувався, наприкінці ХVІІ століття перейшов з православної до греко-католицької єпархії. У радянський період (1939 – 1991 рр.) монастир був ліквідований. Відновив свою діяльність у 2004 році, як Покровський жіночий православний монастир Української православної церкви.

Свято-Покровський монастир у Гощі
Свято-Покровський монастир у Гощі


14 жовтня - свято Покрови: один із найвищих українських храмів - Свято-Покровський собор у Рівному

У Рівному, окрім Свято-Покровського кафедрального собору, на честь Покрови Пресвятої Богородиці названий храм у Золотієві. Ця дерев'яна церква була збудована тут на кошти поміщика Лук'яна Дворжанського в 1855 році.

Церква Святої Покрови у Золотієві (Рівне)
Церква Святої Покрови у Золотієві (Рівне)


Відкрий Рівне: де у Рівному знайшли золото

У Дубно окрасою мікрорайону цукрового заводу є Свято-Покровський собор, будівництво якого було завершене у 1995 році. Велична споруда храму добре помітна всім, хто прямує тутешньою трасою у бік Тернополя. Минулого року святкове богослужіння на Покрову тут очолював Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Свято-Покровський собор у Дубно
Свято-Покровський собор у Дубно


Свято-Покровський храм у Млинові збудували 1840 року. Спочатку він носив ім'я Олександра Невського, а згодом його перейменували на честь Покрови. При Свято-Покровській церкві функціонує духовний центр, діяльність якого спрямована на зміцнення моральності серед молоді, виходить газета "Духовний вісник Млинівщини”.

Свято-Покровська церква в смт.Млинів
Свято-Покровська церква в смт.Млинів


Свято-Покровська парафія діє і в Березному. 13 грудня 2010 року настоятелем парафії призначено протоієрея Мирослава Синицю, який започатковує у місті парафіяльну недільну школу для дорослих та дітей. В школі вивчають такі предмети: Священне Писання Старого і Нового Завітів, Закон Божий, елементи церковного співу, декоративно-прикладне мистецтво, вишивання, писанкарство. В діяльності школи передбачені паломницькі поїздки по святих місцях, літні табори відпочинку тощо.

Столітню історію має Свято-Покровський собор у Сарнах. Фундамент під нього заклали у парку залізничників саме у 1913 році. Події тих буремних літ не дали змогу вчасно завершити зведення церкви. А після Другої світової війни на фундаменті майбутнього собору за рішенням місцевої влади взагалі розмістили... розважально-танцювальний майданчик. І лише в 1990 році парафіяни Свято-Покровської церкви добилися рішення міської ради про відбудову православного собору. Того ж року фундамент майбутнього храму освятив тодішній архієпископ Рівненський і Острозький Іриней (нині - митрополит Дніпропетровський і Павлоградський).

Ювілей священика з Рівненщини відсвяткували у Дніпропетровську

А 3 червня 1994 року Свято-Покровський собор у Сарнах було освячено. Зараз тут зберігаються мощі святого Миколи Чудотворця, привезені з італійського міста Бар, зображення чудотворної стопи Божої матері з Почаєва, багато ікон і найголовніше, що на цьому історія храму не закінчується, її продовжують люди, які його відвідують.

Свято-Покровський собор у Сарнах
Свято-Покровський собор у Сарнах


На Рівненщині є декілька старовинних дерев'яних церков, які названі на честь Святої Покрови. Так, Покровська церква в с.Обарів Рівненського району була збудована 1781 року і є діючою донині.

Дерев'яна Покровська церква в с.Обарів Рівненського району
Дерев'яна Покровська церква в с.Обарів Рівненського району


На Костопільщині відома дерев'яна Свято-Покровська церква в с.Великий Стидин, побудована у 1768 році на кошти прихожан. Покровська церква і дзвіниця у селі Великий Стидин — пам’ятки архітектури та містобудування національного значення. Вони були споруджені в 1768 році. Цей ансамбль є яскравим прикладом волинської школи дерев’яної народної архітектури. Церкву видно одразу при в’їзді в село.



Сім чудес Костопільщини

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у с.Хотин Радивилівського району - це пам’ятка дерев’яного зодчества кінця XIX cт. Будувалася церква кілька років, освячена була в 1880-му. Серед півсотні ікон, які знаходяться у храмі, є ікона, куплена в Почаєві у дні епідемії чуми. Хотинський житель завіз у Берестечко виправляти шкуру коня (середина ХІХ ст.), та коли настав час забирати її, у торговельному містечку спалахнула чума. Із шкурою була занесена в наше село. Велике горе охопило вул. Двірську (тепер Шкільну). Від чуми вимирали цілі сім’ї. Люди у розпачі не знали, що робити, і звернулися до Бога. У складчину купили ікону. Із щирими молитвами обійшла з нею процесія кругом села — і хвороба зупинилася.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці в с.Хотин Радивилівського району
Церква Покрови Пресвятої Богородиці в с.Хотин Радивилівського району


Сім чудес Радивилівщини

Свято-Покровська церква в с.Бронники Рівненського району початок своєї історії бере ще 1754 року. Тоді в селі збудували стару деревяну церкву. У ХІХ - на початку ХХ століття місцеві прихожани не раз брались за будівництво нового храму. І ось нарешті в 1927 році уросичто заклали перший камінь нової Свято-Покровської церкви поруч із старим храмом. А в 1929 році новозбудовану дерев'ну церкву освятив протоієрей Миколай Рогальський із Рівного.

Свято-Покровська церква в с.Бронники Рівненського району
Свято-Покровська церква в с.Бронники Рівненського району


Пізнаваймо Рівненщину разом!

Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій ГУБАНОВ: "У нашого краю величезний туристичний потенціал, ми повинні його використати якнайкраще"!

Використана інформація та фото: Igor Tuzh, "Волинь туристична", "Рівненщина православна"





На правах реклами