Ми у Facebook
21.10.2013, 17:22

А ви знаєте таємниці замків Рівненщини?

"Привид виглядав як справжня жива донька володарки замку, але мав голову, відділену від тулуба..." Де, коли і з ким це трапилось на Рівненщині? Читайте далі - і ви дізнаєтесь більше про відомі і маловідомі замки Рівненщини та їхні легенди, від яких перехоплює подих!
"Цей замок ви не знайдете у жодній книжці з історії, і не кожен історик розповість вам про його існування. Але, можливо, уже прийдешнє покоління зможе відновити пам'ять про нього, зробити його невід’ємною частиною історії Рівненщини..."

Так розпочинається розповідь про історію замку неподалік села Княгинин Дубенського району. Зараз від нього залишились хіба що руїни. За переказами старожилів, коли замок розбирали, не обійшлось без містичних історій.

"Біля найкрутішого схилу з’явилася прозора постать дівчини-панянки. Люди дуже злякалися і швидко втекли, залишивши всю роботу. Але настав другий день, і робітники просто змушені були йти завершувати почате. Та щойно надворі почало смеркати, біла постать знову нагадала про себе. Цього разу ніхто не пішов, лише хтось зазначив: «Не хоче вона, щоб ми її дім нищили. Прокляне вона це місце… Не буде тут більше слави колишньої». Дні за днями минають, аж он дивись – нема більше замку… Лиш одна брама залишилася. І чим її тільки не брали – брама не піддавалася нікому..."



Загублений замок на Дубенщині

Розповідь про замок неподалік Княгинина на Дубенщині - один із доробків, які надійшли впродовж минулих років на міжобласний конкурс учнівських творчих робіт "Я - журналіст!". Найближчими днями цей конкурс, який за 5 років його проведення об'єднав понад 600 обдарованих старшокласників із 8 областей України, стартує знову. Слідкуйте за новинами на OGO.ua, а поки що - давайте разом познайомимось ще з декількома цікавими сторінками історії Рівненщини, які дослідили автори конкурсних робіт!

5 років конкурсу "Я - журналіст!" - у фотогалереї OGO.ua!

"Одного разу пані Людвіка Ходкевич сиділа за столиком у лівому крилі першого поверху палацу. У голові роїлися плани-задуми на день, які зводилися до одного — як швидше завершити роботи в палаці. Раптом самі собою розчиняються двері, грюкають. Переборовши страх, Людвіка заглянула за одвірки, але там, на великий подив, нікого не було. Вона заглядала в кожну кімнату. Скрізь пустка. А ось в останній кімнаті правого крила на неї чекала несподіванка. Причому, жахлива. Там Людвіка Ходкевич побачила постать своєї 26-літньої доньки - княгині Розалії Любомирської. Фантом виглядав як справжня жива донька, але мав голову, відділену від тулуба. Але яким було здивування Ходкевичів, коли через певний час до них долетіла із Франції сумна звістка — їхню дочку Розалію в Парижі гільйотували. Більше того, страта відбулася того ж дня й тієї ж години, коли в далекому від Франції Млинові з’явився фантом, який сповістив про страту..."

Це - фрагмент дослідження про таємниці замку Ходкевичів у Млинові. Хочете дізнатись більше? Читайте далі!



Привиди замку Ходкевичів у Млинові

Замок у Губкові Березнівського району, на крутому схилі Случа, нині також має вигляд руїн. А свого часу його вважали одним із найдосконаліших оборонних комплексів. "Споруда була подібна до трапеції, в плані мала чотири кутових вежі з бійницями, в’їзну браму і підйомний міст, - йдеться у конкурсній роботі, присвяченій Губківському замку. - А ще залишився глибокий колодязь, змурований з каміння. Подейкують, що коли в цей колодязь щось кинути, то воно випливе на середині Случа між Соколиними горами та замком. Під замком були льохи та в’язниця. Навіть існує легенда, що Губківський замок був з’єднаний підземним ходом з Марининським православним чоловічим монастирем".



Губківський замок — перлина Полісся

...Історія Рівненщини приховує у собі ще багато таємниць. Адже на території історичної Волині, що об’єднує сучасну Рівненську та Волинську області, частину Житомирщини, Тернопільщини та Хмельниччини, збереглося чи не найбільше в усій Україні пам’яток культури, архітектури та мистецтва. Проте, незважаючи на такі багатства, на Волинь не так часто приїжджають вітчизняні туристи, не кажучи вже про іноземців. Але останнім часом ситуація почала поступово змінюватись на краще – завдяки комплексній реалізації проекту "Волинь туристична". Відтепер усі бажаючі можуть за допомогою однойменного інтернет-порталу (www.volyntravel.com.ua) знайти інформацію про основні мандрівні напрямки, найцікавіші об’єкти та події Волинського краю, обрати запропонований маршрут або прокласти його самостійно.

Відкрий Рівненщину: розповіді про сім чудес кожного з районів Рівненщини

"Люди звикають їздити подорожувати десь далеко і часом навіть не знають, що історична Волинь має так багато цікавого та пізнавального, - зауважує заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов. - Саме це може і повинно стати основою екскурсійної діяльності в нашому регіоні. Кожен туристичний об’єкт окремо не буде таким потужним, але все це разом, як спільна історія та мережа об’єктів, дозволятиме людині осягнути усю глибину та велич Волинського краю".

Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій ГУБАНОВ: "У нашого краю величезний туристичний потенціал, ми повинні його використати якнайкраще"!

Отож, пізнаваймо рідний край разом - у нас багато цікавого!





На правах реклами