Ми у Facebook
22.10.2013, 10:32

Українська історична "Вікіпедія" стартувала з Рівного

Новий інтернет-портал про історію України презентували у Рівному. Наша область стала першою, оскільки активну участь у створенні наповнення сайту взяли представники НУ "Острозька академія".
Ініціатором створення нового порталу www.litopys.com.ua в рамках проекту "Україна: історія великого народу" стало громадське об’єднання "Україна славетна".

- Нині головна наша мета - об’єднати українців, незалежно від того, де вони живуть: у Донецьку чи у Львові, для досягнення спільної мети, яку ми самі повинні сформулювати. Треба визначити, хто ми такі у світі, яку мету перед собою ставимо, і тоді досягати її. З нашої точки зору, незважаючи на величезний потенціал України, зробити це складно, якщо ми не знаємо своєї історії, - переконаний радник Президента України, президент благодійного фонду "Схід-Захід разом" Володимир Зубанов.

Новий історичний портал має стати певною альтернативою відомої Вікіпедії. За задумом організаторів, інтернет-портал www.litopys.com.ua міститиме кілька майданчиків для подання інформації. За словами заступника голови Рівненської ОДА Олексія Губанова, вже сьогодні портал має три розділи: енциклопедію, форум та онлайн-телебачення.



Головна стаття (енциклопедія) передаватиме фактаж про ту чи іншу подію чи історичну особу. Тут же є посилання на інші платформи, які вміщатимуть фото, відео, гіперпосилання на інші матеріали. Обговорити кардинально протилежні точки зору можна на форумі. Це дасть можливість по-різному поглянути на історію. Головна мета порталу проста. Організатори прагнуть не лише розказати історію України, а й зробити це так, щоб українці відчували гордість за свій народ.

На Рівненщині історію України представлять в інтернет-форматі

Що ж до наповнення www.litopys.com.ua, то над ним працюватимуть і бібліотеки, і школи, і студенти і, звісно, науковці та митці. Мова не лише про мешканців нашої країни, а й діаспору, для якої наявність подібного ресурсу не менш важлива, переконують організатори. Нині ж у більшій мірі над наповненням порталу працюють студенти і викладачі "Острозької академії".

Володимир Зубанов
Володимир Зубанов


- У нас в Україні діє 45 тисяч середніх шкіл і у кожній є випускники, якими можна пишатися. Айвазовський, Сікорський, Прокоф'єв – всі ці люди також колись були учнями. Чому б школярам не зібрати про них цікаві відомості? – додає Володимир Зубанов. - В країні є 23 тисячі бібліотек та сотні музеїв, які володіють унікальними архівами. Будемо просити їх оцифрувати історичну інформацію. Скільки у нас є сіл та міст, чию історію можуть дослідити та написати самі мешканці або студенти університетів? Можливостей наповнення порталу чимало, адже історія пишеться щодня.

Анатолій Толстоухов
Анатолій Толстоухов


Усі роботи ретельно перевірятимуть науковці обласної та всеукраїнської експертної ради. Лише після цього стаття потраплятиме на портал. За словами Почесного президента Інституту стратегічної політики Анатолія Толстоухова, тексти будуть проходити лише наукову перевірку на достовірність. А от жодної політичної цензури не буде.

Для довідки:

"Україна: Історія великого народу" — проект, спрямований на популяризацію історії українського народу. Діє упродовж 9 років. Проект реалізовується за кількома напрямками. Друк книжок — "Історія України у картинах", "Україна: хронологія розвитку", "Україна — Європа: хронологія розвитку", "Україна: від Трипілля до сучасності", "Україна і світ", антологія української поезії.





У музичному напрямку це постановка балету Національного академічного театру опери та балету України ім. Т. Шевченка на тему заснування міста Києва під назвою "Володар Борисфену". Окрім того передбачене створення галереї картин. А також запуск історичного порталу www.litopys.com.ua.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ