Ми у Facebook
22.10.2013, 11:33

А ви утеплили свою квартиру?

49,7% мешканців Рівненської області вважає, що їхні квартири необхідно утеплити. Такий результат був отриманий в ході соціологічного опитування, проведеного центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Асоціації енергоаудиторів. В середньому по Україні цей показник аналогічний - він складає 51%.
«Близько 4,4 відсотків мешканців Рівненської області планують утеплити свої будинки до кінця нинішнього року, ще 33,6 відсотків – протягом 2014-2015 років. Близько 11,7 відсотків людей, у яких в квартирах взимку холодно, поки не мають фінансової можливості утеплити свої будинки», – сказав голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько. За його словами, в цілому по Україні свої квартири у 2013 році збираються утеплити 5 відсотків опитаних, в 2014-2015 роках – 27% людей. Андрій Цибулько відзначив, що українці почали самостійно вирішувати питання утеплення житлового фонду, не чекаючи допомоги держави.

«Попит на утеплення квартир зростає. Утеплення дозволяє, щонайменше, зробити вдома тепліше, як максимум – економити за сезон 1-2 тисячі гривень на додатковому обігріві квартири електроприладами», – сказав президент Асоціації виробників пінопласту Роман Захаренков.

У Рівному мешканці також утеплюють житлові будинки - приміром, за утеплення стін свого будинку на вулиці Білякова взялись нещодавно жителі п'ятиповерхівки, які об'єдналися у ЖБК "Маяк". Частину коштів виділили завдяки "Муніципальній програмі врядування та сталого розвитку", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, решту зібрали самі мешканці. За словами начальника відділу підтримки проектів ОНН управління економіки міста Петра Вахнюка, нині в Рівному за Програмою розвитку ООН реалізовується ще понад 30 подібних проектів - у житлових будинках та закладах освіти.



За словами президента Асоціації виробників пінопласту, цьогоріч темпи зростання обсягів ринку утеплення квартир пінопластом виявилися істотно вищими за прогнози. «Ми очікували, що в нинішньому році ринок утеплення житла пінопластом зросте на 5 відсотків і буде утеплено близько 40 тисяч квартир. Сьогодні ми бачимо, що ринок виріс на 15 відсотків, і свої квартири утеплили близько 44 тисяч сімей», – зазначив президент Асоціації виробників пінопласту України. Згідно з оцінками цієї організації, утеплення зовнішніх стін потребує кожен третій житловий будинок. Всього необхідно утеплити близько 74 тисяч житлових будівель із загальною площею фасадів більш 306 млн. квадратних метрів.

У Рівному мешканці багатоповерхівки оплачують утеплення будинку з власної кишені

Голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько відзначив, що сьогодні в Україні практично немає будівель, які можна було б назвати теплоефективними. «В середньому, кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади – вікна і стіни», – сказав Андрій Цибулько. Голова Асоціації енергоаудиторів зазначив, що потенціал енергозбереження будинку тільки на 15% залежить від котельні, і на 85% – від здатності будинку утримувати тепло.

«Якщо дома випускають тепло, то скільки не замінюй котел, тепло буде використовуватися неефективно. Тому утеплення будинку – це не тільки зменшення енергоспоживання та підвищення рівня комфорту проживання, але й покращення зовнішнього вигляду будинку, продовження терміну його експлуатації і підвищення ринкової вартості», – зазначив голова Асоціації енергоаудиторів.



У Рівному стіни будинків утеплюють ззовні

За словами Андрія Цибулька, державні програми, спрямовані на термомодернізацію житлового фонду, практично не фінансуються. «Зараз у держави немає коштів на комплексну термомодернізації житлових будинків, але вихід є, і багато людей вже самі його знайшли – це індивідуальне утеплення. Вони не чекають, поки держава прийде і допоможе, люди самоорганізуються і замінюють вікна, утеплюють фасади будинків, замінюють опалювальні системи і теплопункти. Такі немасштабні заходи вартістю 100-200 тис. грн. на будинок допомагають економити 10-15% витрат на опалення за сезон», – підкреслив голова Асоціації енергоаудиторів.

Довідка. Соціологічне опитування було проведено 9-16 вересня 2013 року центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Асоціації енергоаудиторів. Було опитано 2007 осіб у всіх регіонах України.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ