Ми у Facebook
24.10.2013, 16:32

У Рівному активісти влаштували мовчазний протест ... у тролейбусі [+Фото]

Активісти деяких громадських організацій Рівного та просто небайдужі мешканці міста провели акцію протесту проти ухвалення законопроекту №2508а "Про свободу мирних зібрань", який, у разі прийняття, фактично унеможливить проведення спонтанних мирних протестів і мітингів.
Щоб провести будь-яку масову акцію, про її проведення потрібно повідомити за дві доби. Саме такою є одна з норм законопроекту №2508а, яка унеможливлює проведення спонтанних акцій.

Рівняни не хочуть заборони мирних зібрань

За словами активістів, такий термін часу дозволить оперативно через суд забороняти проведення заходів, що не подобатимуться владі.



- Ми зараз можемо хоч за годину до початку акції занести повідомлення про її проведення, а новий закон регламентує 48 годин, - говорить один з ініціаторів акції протесту, заступник керівника Рівненського осередку МГО "Фундація регіональних ініціатив" Ярослав Воля. - Це зменшить кількість законних протестів, бо фактично він забороняє спонтанні мирні зібрання. Зараз заборонити проведення заходу можуть лише за добу до його проведення, а згідно з новими нормами, нас можуть розігнати просто зараз і це буде законно.



Такий законопроект, як стверджують активісти, фактично "затуляє рота" і "зв'язує руки" громаді у боротьбі за свої права. Тому молоді активісти вирішили зробити собі символічні наліпки на рот із номером законопроекту, а двоє людей ще й зв'язали собі руки.



Більше фото -у нашій медіагалереї

- Мені не байдуже, що відбувається в Україні і які законопроекти приймають наші народні обранці, - говорить один з учасників акції, голова МГО "Молодь-ДІЄ" Віталій Примак. - Протест як такий, після прийняття цього законопроекту, нівелюється, адже згідно ще однієї норми закону він може відбутися у публічному місці. Що це за місця - може визначати місцева влада, й таким чином будь-яке публічне місце може стати непублічним.

У Рівному на майдані Незалежності "знімали фільм" про мирний протест



Тим, хто цікавився, що це за акція, роздавали листівки з інформацією про деякі норми законопроекту №2508а й небезпеки його прийняття.



Більше фото -у нашій медіагалереї

Так, із заклеєними ротами, молодь пішла... у тролейбус, яким проїхала від майдану Незалежності до Пивзаводу. Молодь роздавала у салоні тролейбуса листівки, а вийшовши з нього, символічно викинула наліпки із написом "2508а" у смітник.



Більше фото -у нашій медіагалереї

Варто зазначити, що серед авторів законопроекту - депутати-опозиціонери, зокрема Андрій Шевченко та Ірина Луценко, політичні сили яких найчастіше самі ініціюють проведення протестів. Активісти пояснили і цей "парадокс".

- Взагалі ініціатором такого законопроекту, він тоді мав номер 2450, кілька років тому був Кабінет міністрів Юлії Тимошенко, пояснює громадський активіст, один з активістів політичного об'єднання "Сила людей" Зураб Кантарія. - І якраз там ці основні норми, які не задовольняють громадськість, були прописані. Нові законопроекти - це просто "клони" того.

Подібні акції протесту відбулися і в інших містах України.





На правах реклами