Ми у Facebook
25.10.2013, 17:34

З рівненського гарбузового насіння робитимуть олію для європейців

Більше 600 тонн якісного голозерного насіння з Рівненщини поїде на переробку в Австрію.
Його виростили в чотирьох районах області. Адже на Кореччині, Здолбунівщині, Острожчині та Дубенщині олійною "гарбузою" засіяли вже більше 3 тисяч гектарів.

Місцеві сільгосппідприємства, які є партнерами австрійської кампанії, мають гарантований ринок збуту насіння, стабільний прибуток і безкоштовне органічне добриво, яке залишається на полях. Більше того, іноземці зацікавлені саме в рівненській продукції, оскільки наші ґрунти роками не обтяжували важкими міндобривами, тому й сировина для переробки чиста та якісна. Тим часом насіння австрійці використовують у фармакології, кондитерській промисловості, для хлібопечення, основну ж масу переробляють на олію. Відтак, перевиробництво іноземців не лякає, а навпаки – вони зацікавлені в якісній сировині та збільшенні посівних площ. Також у перспективі розглядають можливість будівництва та облаштування сушильного комплексу в Корецькому районі, де олійні гарбузи вирощують на тисячі гектарів.

Плюси і мінуси рослинних олій для здоров'я

Голова Корецької райдержадміністрації Михайло Волинець розповідає, що співпраця з австрійськими партнерами дозволяє виконувати президентські завдання щодо гарантування продовольчої незалежності регіону, адже після баштанних культур на площах, збагачених органікою, засіють зернові. Таким чином вдається залучати в обробіток нові площі та збільшувати обсяги виробництва сільськогосподарської продукції, повідомляє прес-служба РОДА. Якщо торік у Корецькому районі облогували більше 13 тисяч гектарів землі, то нині на третині з них уже збирали врожаї. До того ж місцеві бюджети отримали на 2 мільйони гривень більше від землі, ніж торік. Тож цьогорічна перспектива – збільшення орних площ ще на 2 тисячі гектарів, підсумував Михайло Волинець.

На Сарненщині ростуть гарбузові хмарочоси

Голова облдержадміністрації Василь Берташ акцентував, що Рівненщина – сільськогосподарська область, тому в усіх районах необхідно працювати над розвитком агропотенціалу. Такі завдання ставить Президент України Віктор Янукович. Бо якщо кожен гектар землі буде оброблятися, а не заростати бур’яном, то люди матимуть користь – їм платитимуть орендарі, а бюджети отримуватимуть надходження, підсумував Василь Берташ.





На правах реклами