Ми у Facebook
26.10.2013, 18:18

У Рівному вшанували пам'ять митрополита Євсевія

24 жовтня виповнився рік з дня упокоєння митрополита Рівненського і Острозького УПЦ КП в 2005-2012 рр. Євсевія (Політила). Владика Євсевій відійшов у вічність на 85 році життя, він був найстаршим за віком єпископом УПЦ КП.
Напередодні, 23 жовтня, у Свято-Покровському кафедральному соборі м. Рівне було відслужено панахиду за спокій душі митрополита Євсевія.

Молитву, у співслужінні кліриків Свято-Покровського і Свято-Воскресенського кафедральних соборів, очолив архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, повідомляє прес-служба Рівненської єпархії\ УПЦ КП.

По завершенні панахиди владика Іларіон виголосив слово, у якому відзначив заслуги спочилого митрополита Євсевія перед Церквою і закликав щоразу підносити молитви за спокій Його душі.





Митрополит УПЦ Київського патріархату: "Для об’єднання церков не вистачає розуму і бажання"

А наступного дня, 24 жовтня, поминальні богослужіння за спокій душі блаженної пам'яті митрополита Євсевія (Політила) відбулись в академічному храмі свят. Іоана Золотоустого м.Львова. Очолив Службу Божу Високопреосвященніший Димитрій, митрополит Львівський і Сокальський. Йому співслужили секретар Львівської єпархії прот. Володимир Бачинський, ректор ЛПБА прот. Ярослав Ощудляк, ректор Рівненської духовної семінарії прот. Віталій Лотоцький, львівський благочинний Ярослав Дуда, викладачі ЛПБА, а також клірики Свято-Покровського та Свято-Воскресенського кафедральних соборів м. Рівне прот. Вячеслав Грицак, прот. Роман Довбета, прот. Борис Оплаканець, прот. Петро Мартинюк, прот. Олег Грицак, прот. Василій Рудніцький та насельник Свято-Георгіївського монастиря на Козацьких Могилах ієромонах Онуфрій (Ляда). З благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона вони приїхали до Львова, щоб спільно помолитись за спокій душі митрополита Євсевія.



По завершенні Божественної літургії митрополит Димитрій виголосив слово пам'яті і шани покійному собрату-архієрею. А після великої панахиди заупокійну молитву звершили також на Янівському кладовищі м.Львова, де знайшли спокій тлінні останки преосвященного митрополита Євсевія.



Помер колишній митрополит Рівненський і Острозький Євсевій

Довідка
Євсевій (в миру Віталій Петрович Політило), колишній митрополит Рівненський і Острозький, народився 12 липня 1928 р. у с. Софіївка Дніпропетровської обл. У 1950-1954 рр. навчався в Ленінградській духовній семінарії, а в 1954-1958 – у Академії, яку закінчив зі ступенем кандидата богослів’я. 15 жовтня 1949 р. рукоположений у сан священика. У 1965-1993 рр. був настоятелем Свято-Успенської церкви м. Львова. У 1975-1978 рр. проходив церковне служіння в Канаді, був секретарем єпископа, керуючого Патріаршими парафіями в Канаді і США, редактором журналу «Канадський православний вісник». У 1979-1985 рр. – секретар Львівсько-Тернопільського єпархіального управління. На початку 1990-х років підтримав рух за автокефалію Української Православної Церкви. З 1990 р. ректор Львівської духовної семінарії, з 1996 р. – академії. 5 липня 2002 р. пострижений у ченці, а 6 липня хіротонізований на єпископа Полтавського і Кременчуцького. Був піднесений до сану архиєпископа, а згодом – митрополита. 14 грудня 2005 р. був призначений керуючим Рівненською єпархією. 23 січня 2012 р. був звільнений від управління Рівненською єпархією за станом здоров’я і членства у Синоді та почислений на спокій. Наступником митрополита Євсевія у Рівненській єпархії став архієпископ Іларіон.





На правах реклами