Ми у Facebook
26.10.2013, 18:12

Провідні українські мовознавці обговорили проблеми мови і мовлення в Острозькій академії

Всеукраїнська науково-практична конференція “Актуальні проблеми культури української мови і мовлення” вже втретє зібрала провідних мовознавців України у Національному університеті “Острозька академія”.
Упродовж двох днів представники найвідоміших українських вишів обговорювали специфіку мовних норм на фонетичному і лексичному рівнях, культуромовні особливості граматичного ладу української мови, пріоритетні напрями розвитку шкільної лінгводидактики, інноватику лінгвістичної освіти у ВНЗ.

Варто зауважити, що науковий захід присвячений Дню української писемності та мови, а також 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Доктор педагогічних наук, професор, дійсний член АН ВШ України, завідувач кафедри української мови і літератури Острозької академії Іван Хом'як розпочав конференцію доповіддю, в якій окреслив поняття мови і мовлення. “Наша мова — одна із найрозвиненіших і найдосконаліших мов світу, - зауважив науковець. - Про це свідчать результати численних лінгвістичних конкурсів. Уявіть, чого б ми могли досягнути, якби додати до передових позицій мови авторитет нашої держави, яка тільки-но стає на ноги”. Професор упевнений — для того, щоб покращити загальну культуру мови, популяризувати українське слово в Україні та за кордоном, потрібно чимало особистих зусиль кожного з нас.



Доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, завідувач відділу стилістики та культури мови Інституту української мови Любов Мацько, підручниками якої користуються студенти філологічних спеціальностей усієї України, висвітлила у своєму виступі педагогічні погляди Тараса Шевченка у контексті становлення літературних мов і розвитку україномовної освіти. Каже, що на перший погляд ця тема звучить дещо парадоксально, адже письменник не був педагогом. Проте саме він навчив і навчає цілі покоління українців любити свою мову і державу.

Ніна Голуб, доктор педагогічних наук, завідувач лабораторії навчання української мови Інституту педагогіки наразі досліджує культуру діалогу на уроці української мови. Проблеми і перспективи цього питання пані Ніна охарактеризувала під час пленарного засідання.

Також мали нагоду представити свої найновіші напрацювання такі відомі науковці як Сергій Омельчук, Тетяна Котик, Галина Вокальчук, Лідія Мамчур, Ірина Дроздова. 25 жовтня учасники конференції працюватимуть у чотирьох секціях.





Із доповідями та напрацюваннями мовознавців можна ознайомитися на сторінках наукового збірника, який видали ще напередодні конференції.






На правах реклами