Ми у Facebook
29.10.2013, 18:44

29 жовтня - Всесвітній день боротьби з інсультом

За статистикою кожної другої секунди у світі у когось виникає інсульт, а кожної шостої – від інсульту, на жаль, назавжди переривається одне життя...
"Такі невтішні цифри примусили нашу державу розпочати активну боротьбу з артеріальною гіпертензією, яка є головним фактором ризику виникнення інсульту", – запевнив на прес-конференції, приуроченій до цього дня, перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Качур.

Він підкреслив, що уже майже рік діє пілотний проект щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, завдяки якому відбувається стрімке відшкодування вартості лікарських засобів, задіяних у проекті.

Прикметно, що серед областей, де робота в цьому напрямку ведеться найкраще, урядовець назвав Рівненщину.

«На реалізацію проекту на 2013 рік Урядом виділено майже 192 млн. грн. У Полтавській, Харківській, Закарпатській, Рівненській областях, де найкраще скоординована робота обласних терапевтів та кардіологів із залученням спеціалістів у галузі сімейної медицини, відшкодування коштів сягає 90%. Кількість осіб, які отримали лікарські засоби за мінімальною вартістю загалом по Україні становить майже п'ять мільйонів осіб», – цитує Олександра Качура Урядовий портал.

Рівненські гіпертоніки можуть купити ліки зі знижкою до 80%

Прості рекомендації для зниження тиску дає головний позаштатний терапевт Міністерства охорони здоров'я України Василь Нетяженко: «Часто підвищений тиск стає наслідком неправильного способу життя. Наприклад, куріння та неправильне харчування. Сьогодні українці їдять забагато солі, а це одна із причин підвищення тиску. Так, у середньому українець споживає 12 грамів солі на добу, а рекомендована норма – 4 грами. Також не рекомендується вживати лікувальні мінеральні води замість столових. Адже вони також насичені солями. І, звичайно, кожному необхідна помірна фізична активність – хоча б звичайні прогулянки. Ці прості рекомендації дозволять знизити тиск».

Перелік аптек Рівненщини, де гіпертонікам продадуть дешевші ліки

Довідка
Інсу́льт (від лат. insulto «скачу, стрибаю») — гостре порушення мозкового кровообігу, що спричинює ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. Інсульт — друга за частотою причина смерті людей в усьому світі і основна причина довготривалої непрацездатності. Першою згадкою про інсульт служать описи, зроблені Гіппократом в 460-х роках до н. е., в яких йдеться про випадок втрати свідомості в результаті захворювання головного мозку.





На правах реклами