Ми у Facebook
30.10.2013, 15:12

Оцінювати нерухомість будуть за новими правилами і розцінками

Із 1 листопада українців почнуть змушувати проводити обов'язкову оцінку нерухомості. Процедуру обіцяють зробити дуже швидко і за допомогою комп'ютерних програм.
Тепер при купівлі-продажу квадратних метрів українці будуть платити податки не з суми угоди, а з оціночної вартості, зазначеної у висновку оцінювача. Оцінка буде здійснюватися не вручну, а за допомогою спеціальної комп'ютерної програми.

Продаж нерухомості у Рівному: що необхідно знати

"Створив і запатентував програму Український інститут управління якістю оціночної діяльності - громадська організація, створена два роки тому. За користування своєю програмою вона не буде стягувати фіксовану плату, а візьме 80% від комісії, яку оцінювач буде брати з клієнта. Тобто собі оцінювач за свої послуги зможе залишати лише 20%", - розповів віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Зняти квартиру в Рівному - легко! Всі свіжі оголошення

Але поки про програму ніхто точно нічого не знає. Є тільки чутки. Серед них - неймовірна швидкість оцінки. 5-7 хвилин і оцінка з допомогою комп'ютера готова. Програма буде видавати не тільки конкретну вартість об'єкта, але і розмір комісії, яку оцінювач може стягнути з клієнта за свої послуги.

Вибираючи квартиру, мешканці Рівненської області орієнтуються на ціну, а не на якість

"Така автоматизація виллється в проблеми, тому що таким чином можна оцінювати тільки типові об'єкти. Але типового житла у нас не так вже й багато. На одній і тій же вулиці будинки можуть і не бути аналогами: один - хрущовка, інший - ні. І вартість може відрізнятися в два рази", - розповіла директор оціночної фірми Тетяна Павлюк.

За матеріалами: Вести





На правах реклами