Ми у Facebook
02.11.2013, 12:18

У Рівному - конфлікт навколо будівництва заправки

Так жителі Басівкутської відстоювали земельну ділянку, де мають побудувати АЗС, розламавши огорожу в 30-градусний мороз

У суботу вранці на вулиці Басівкутській у Рівному, на місці, де мала будуватись автозаправна станція, проти чого протестують мешканці навколишніх будинків, стався конфлікт.
Як повідомив депутат Рівнеради Олександр Лащук, рано вранці на територію, де мала би будуватись АЗС, заїхав бус із молодиками спортивної зовнішності. На території можливого будівництва почали розвантажувати будівельні матеріали. Місцеві жителі, які захищають цю земельну ділянку від будівництва заправки, почали висловлювати своє невдоволення, і зчинилась бійка.

За словами Олександра Лащука, який побував на місці події, одну з місцевих жительок довелося відправити у нейрохірургічне відділення міської лікарні.

- Тим часом мені стало відомо, що в районі зоопарку знаходяться ще декілька бусів із молодиками, які готові втрутитись у конфлікт на Басовому Куті, - повідомив депутат. - Я поінформував про цю ситуацію начальника міліції громадськох безпеки УМВСУ в Рівненській області Олексія Лозяна.

Фото депутата Рівнеради Олександра Лащука з місця події
Фото депутата Рівнеради Олександра Лащука з місця події


Війна рівнян проти АЗС неподалік будинків триває

Як стало відомо редакції порталу OGO.ua, зараз на місці події працюють правоохоронці.

"З самого ранку приїхало два буси, чоловік 30, невідомих чоловіків, - розповів TakeInfo депутат Рівнеради Анатолій Чугуєвець. - Вони влаштували бійку із жителями Басового Кута, якиі вийшли на вулицю. Чоловіки хотіли залити фундамент, щоб будувати заправку, наші не дозволили, виникла бійка. На цей раз ми відбилися. Побили вони трохи наших жінок. Ми навіть одну возили у лікарню, її треба було ложить, але вона відмовилася. Бандитів міліція вивезла десь за місто",- розповів Анатолій Чугуєвець.

Нагадаємо, що жителі Басового Кута протестують проти будівництва автозаправки в їхньому мікрорайоні ще з 2011 року. Тоді, у червні, в приміщенні ЗОШ №14, відповідно до рішення Рівненської міської ради відбулися громадські слухання щодо запланованого будівництва АЗС на вул. Басівкутській. Присутні заслухали виступ представника забудовника ПП "АГАТА", який намагався обґрунтувати законність та доцільність будівництва АЗС. Натомість учасники слухань висловилися категорично проти будівництва, вказували на відсутність всіх необхідних документів у забудовника, загрозу для здоров'я жителів від АЗС, ризик забруднення вод, відсутність каналізації в цьому районі, порушення генплану забудовником, неможливість влаштування системи водовідведення дощових стоків, порушення прибережної захисної смуги водних об’єктів, недотримання норм та правил щодо розміщення АЗС, зокрема, безпідставне зменшення санітарно захисної зони АЗС з 50 до 25 метрів, зменшення екологічної зони АЗС. За результатами слухань присутні в залі учасники слухань одноголосно схвалили та внесли такі пропозиції громадських слухань:

1. Не здійснювати будівництва АЗС на вул. Басівкутській.
2. Припинити розроблення проектної та іншої документації, в тому числі дозвільної щодо будівництва АЗС на вул. Басівкутській.
3. Органам місцевого самоврядування не приймати жодних рішень для погодження чи здійснення будівництва АЗС на вул. Басівкутській.
4. Рівненській міській раді достроково розірвати договір оренди землі з ПП "АГАТА" від 03.08.2005 року.

У Рівному громада виступила проти будівництва АЗС на вулиці Басівкутській

Проте, обурення людей влада, схоже, не почула. Минуло півроку - і орендар земельної ділянки встиг обгородити її парканом. У січні 2012-го мешканці Басівкутської перейшли до рішучих дій - почувши, що на загороджену ділянку прямує техніка, щоб почати рити котлован, люди, заручившись підтримкою двох депутатів, розламали паркан. Згодом жителі Басового Кута розбили наметове містечко на місці ймовірного будівництва, аби не допустити його початку. Міське керівництво тим часом посилалось на те, що фірма, що має будувати заправку, ще в 2003 році уклала з міською радою договорі оренди землі, і юридично довести правоту місцевих жителів, не дозволивши будівництво тепер, буде доволі складно.

Рівняни знову воюють з АЗС

Згодом розгляд справи перемістився до Господарського суду, а мешканці Басового Кута домоглись виконання принаймні однієї зі своїх вимог, озвучених іще під час громадських слухань з приводу будівництва автозаправки - їм пообіцяли побудувати аптеку. А депутати Рівнеради на початку нинішнього року проголосували за мораторій на будівництво автозаправок на Басівкутській та Соборній, 420 (ще одна "конфліктна" ділянка, де спроби побудувати АЗС супроводжувались протестами рівнян) до 2020 року. Проте, сам міський голова Володимир Хомко визнав, що таке рішення має скоріше декларативний характер.

Заборона будувати АЗС у Рівному нічого не варта?

Ми слідкуватимемо за розвитком подій і надалі.





На правах реклами