Ми у Facebook
05.11.2013, 14:18

У Рівному молодим театралам роздали... ліхтарі [+Фото]

Незабутнє мистецьке дійство під назвою "Міжнародний театральний фестиваль "ЛіхтАрт", що об'єднало молодих і талановитих театралів з різних міст України та з-за кордону, завершилося в Рівному.
Уже всьоме до Рівного з'їхалися кращі дитячі й студентські театральні колективи з різних міст України та навіть з Білорусі й Словаччини. Усі вони - молоді й амбіційні, і приїхали з непереборним бажанням просто поділитися своїми творчими поглядами на театральне мистецтво.

- Іноді аматорське мистецтво може бути більш виразним, ніж мистецтво в професійному колективі, - зазначив голова журі фестивалю, директор Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного театру Володимир Петрів. - Професіонали – це такі люди, які за свою працю отримують фінансову винагороду. Іноді ті люди, які не отримують коштів за те, що вони роблять, мають набагато більше енергії, ентузіазму, бажання творити, аніж ті, хто за це отримує кошти.

У Рівному стартує міжнародний театральний фестиваль

Упродовж п'яти днів молоді театрали дивували журі та гостей фестивалю емоційною грою й креативним підходом до втілення різних ролей, а також ділилися секретами на майстер-класах.

Особливістю цьогорічного фестивалю став і той факт, що вистави відбувалися не лише на сценах ПДМу, а й на інших театральних майданчиках міста, і навіть у Здолбунові.



У підсумку журі фестивалю відзначило пам'ятними театральними масками усіх учасників, а призерам та переможцям презентували оригінальні ліхтарі - символ фестивалю "ЛіхтArt".



Володарями ліхтарів за кращі вистави стали Народний музично-драматичний театр "Буратіно" (м. Луганськ), Театральна лабораторія "Мім-Арт" Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв "Майстерня Давида Бабаєва" (м. Київ) та Зразковий театр-студія "Параллель", (м. Барановичі, Білорусь). Гран-прі фестивалю отримали також гості з Луганська – Театральна студія "Deep" кафедри театрального мистецтва Луганської державної академії культури та мистецтв.



- Ми не очікували перемоги, і я, мабуть, не очікував більше за всіх, - ділиться емоціями володар Гран-прі фестивалю, актор театральної студії "Deep" з м. Луганськ Костянтин Пікущак. - Ми зробили усе, що змогли, працювали, приїхали показати свій театр і ми його показали. Вистава, яку привезли, "Norway. Today", це вистава про двох молодих людей, які у певний момент не до кінця зрозуміли як жити, не до кінця розуміли як і куди рухатись далі й вирішили покінчити життя самогубством. Але в процесі пошуку відповідей на запитання, вони розуміють, що цей пошук - це і є життя. І все. Далі - любов! Цю виставу ми граємо уже 2 роки, а на фестиваль привезли вперше. Взагалі фестиваль неймовірно крутий, нас дуже тепло прийняли й за це ми дуже вдячні!



За словами організаторів фестивалю, свято театрального мистецтва вдалося на славу.

- Фестиваль відбувся на позитивній ноті і всі колективи залишилися задоволеними, - говорить режисер, організатор фестивалю "ЛіхтArt" Василь Гізун. - Ми вручали нагороди у трьох категоріях - дитячі, студентські та молодіжні театри. Деякі колективи вперше брали участь у фестивалі, зокрема студентський театр "Вавилон" з Києва та дитячий колектив "Буратіно" з Луганська, які отримали нагороди. Це підтверджує, що фестиваль не є заангажованим і кожен має можливість перемогти, демонструючи високий рівень. Наступного року, ймовірно, колективів бажаючих виступити, стане ще більше, тому більш досконало будемо підходити до відбору учасників.



За словами Василя Гізуна, буде збережено й розпочату цього року практику проведення виступів на різних театральних майданчиках, зокрема, в різних районах області.



Переможцями та призерами фестивалю стали:

Дитячі театри:

"Краща чоловіча роль другого плану" - Микита Суконко, Народний музично-драматичний театр "Буратіно" (м. Луганськ)

"Краща жіноча роль другого плану" - Ліза Меркотан, Зразкова театральна студія "Маленький принц" Рівненського ПДМ

"Краща чоловіча роль першого плану" - Дмитро Кукуруза, Народний театр "Сонях" (м. Рівне)

"Краща жіноча роль першого плану" - Анна Лавор, Народний театр "Сонях" (м. Рівне)

"Краща жіноча роль другого плану" - Анастасія Бобровська, музично-драматичний театр "Буратино" (м. Луганськ)

"За творчий пошук і фантазію" - Театр-студія "Маленький принц" Рівненського ПДМ

"За краще музичне оформлення" - Народний музично-драматичний театр "Буратіно" (м. Луганськ)

"За кращу сценографію" - Зразковий художній колектив "Театр юних чернівчан" (м. Чернівці)

"За кращу режисуру" - Зразковий художній колектив "Театр юних чернівчан" (м. Чернівці)

Студентські театри:

"Краща чоловіча роль першого плану" - Театральна студія "Deep" кафедри театрального мистецтва Луганської державної академії культури та мистецтв (м. Луганськ)

"Краща жіноча роль першого плану" - Яна Літвішко, Театральна студія "Deep" кафедри театрального мистецтва Луганської державної академії культури та мистецтв (м. Луганськ)

"Краща чоловіча роль першого плану" - Андрій Окладов, Учбовий театр кафедри театральної режисури РДГУ (м. Рівне)

"За сценічне втілення актуальних духовних і морально-етичних проблем" - Учбовий театр кафедри театральної режисури РДГУ (м. Рівне)

"Кращий акторський ансамбль" - Театральна лабораторія "Мім-Арт" Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв "Майстерня Давида Бабаєва" (м. Київ)

"За кращу режисуру" - Театральна лабораторія "Мім-Арт" Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв "Майстерня Давида Бабаєва" (м. Київ)

Молодіжні театри:

"Краща жіноча роль першого плану" - Ольга Скоморох, Зразковий театр-студія "Параллель", (м. Барановичі, Білорусь)

"Краща чоловіча роль першого плану" - Максим Краснов, Зразковий театр-студія "Параллель", (м. Барановичі, Білорусь)

"Краща чоловіча роль першого плану" - Артем Вишневський, Молодіжний Експериментальний Театр Рівного "Метр"

"За творче горіння і відданість сцені" - Олена Гордійчук, Народний молодіжний театр МПК "Текстильник"

"За провокативність і сміливе вирішення актуальних проблем" - "DS Sluchadlo" pri ZUŚ J. Rosinského, (м. Нітра, Словаччина)

"За сценічне втілення актуальних духовних і морально-етичних проблем" - Народний молодіжний театр МПК "Текстильник"

"Краще музичне та пластичне оформлення вистави" - Народний студентський театр "Вавилон" Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова (м. Київ)

"Кращий акторський ансамбль" - Театр –студія "SPLASH" (м. Київ)

"За кращу режисуру" - Зразковий театр-студія "Параллель", (м. Барановичі, Білорусь)

КРАЩІ ВИСТАВИ:

- Народний музично-драматичний театр "Буратіно" (м. Луганськ)
- Театральна лабораторія "Мім-Арт" Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв "Майстерня Давида Бабаєва" (м. Київ)
- Зразковий театр-студія "Параллель", (м. Барановичі, Білорусь)

ГРАН-ПРІ ФЕСТИВАЛЮ:

- Театральна студія "Deep" кафедри театрального мистецтва Луганської державної академії культури та мистецтв (м. Луганськ)





На правах реклами