Ми у Facebook
06.11.2013, 09:10

На Рівненщині епідемія кору, а вакцини й досі нема [+Відео]

У Сарненському районі Рівненської області хворіють навіть щеплені від цієї недуги.
Як уже повідомляв OGO.ua, у селі Цепцевичі Сарненського району за п'ять днів захворіли 42 дитини, усі – учні однієї школи. У районі ж за півтора місяця, кажуть місцеві – понад півтисячі хворих на цю недугу.

Медики нарікають – хворобу могла спровокувати відсутність вакцини для щеплень від кору. Її немає досі – хоча району необхідні екстрені методи профілактики.

Мама 7-річного Дмитрика із села Цепцевичі не розуміє, як її син захворів на кір попри те, що був щеплений. Підозрює – вакцина була неякісною.

Наталія, матір Дмитрика: «Тож щеплений, і 40,7 температура була, і от. То що, лікарі винуваті? Не винуваті лікарі, вони все, що треба – всю дали нам допомогу. То таку, значить, вакцину дають».

По допомогу до медиків вже звернулися 42 дитини, усі – учні Цепцевицької школи. Більшість – від кору не вакциновані. Одні – через відсутність вакцини, інші – через... релігійні переконання.

Валентина Волощук, в. о. керівника амбулаторії с. Цепцевичі: «Батьки не згодні. Пишуть протипокази, відмовляються. Хоча проводимо бесіди, консультації, які можуть нещеплені».

Нині діти з легким перебігом захворювання лікуються вдома. Цепцевицька школа, де вчаться 680 дітей – зачинена на канікули за рішенням районної влади. А в самій будівлі запровадили посилений режим дезінфекції.

Людмила Миринина, директор Цепцевицької школи: «Проводиться вологе прибирання в коридорах з дезінфікуючими засобами, в кожному класі є «Бінол Форте». Плюс – провітрювання обов’язкове».

За статистикою епідеміологів, у Сарненському районі від початку року зареєстрували близько півтисячі хворих на кір. Останній спалах недуги вимагає екстреної імунізації дітей, але комбінованої вакцини немає. Епідеміологи розводять руками – шукали допомоги і в місцевих бюджетах, звертались і до МОЗ.

Віктор Мороз, начальник епідеміологічного відділу ГУ Держепідслужби у Рівненській області: «В нас в області вже останні декілька років незадовільно надходять вакцини. Для планових щеплень, зокрема проти кору, паротиту та краснухи. На сьогодні забезпеченість – 21%, відповідно – це дуже мало. В Сарненському районі найбільше відмов від щеплень. Антивакцинальна пропаганда зробила свою справу і ми пожинаємо плоди».

За неофіційними ж даними, лише у Сарненському районі кір зафіксували у 40 селах. Однак через брак вакцини та бажання робити щеплення у населення – медики прогнозувати масштаби поширення хвороби не беруться.



Джерело: 5 канал





На правах реклами