Ми у Facebook
08.11.2013, 12:20

Чому не кожна багатодітна матір Рівненщини може стати "Матір’ю-героїнею"?

До нашої редакції надійшов лист від жительки села Глажева Костопільського району Галини Ростиславівни Шевчук. Жінка, яка народила і виховала сімох дітей, не може зрозуміти, чому місцева влада відмовляє їй у присвоєнні звання "Мати-героїня".
Ми вирішили дослідити це питання, аби допомогти не лише пані Галині, а й іншим читачкам, які опинились у схожій ситуації. А це стосується тисяч жінок, адже наша область — лідер за народжуваністю та за кількістю багатодітних родин.

Галина Ростиславівна пише:

"Я народила і виховала семеро дітей, яким на даний час від 22 до 39 років. Подала документи для присвоєння звання "Мати-героїня" в Мащанську сільську раду. Тоді головував Бобильов Віктор Володимирович, а секретарем була Алексіюк Галина Калениківна, яка працює і нині. Мені відмовили на виконкомі і не повідомили, на якій підставі. Коли я запитала про те, де документи, секретар мені сказала, що вони лежать в архіві. Я цього року знову почала збирати документи, але є затримка за характеристикою старшого сина. Він приписаний в Глажевій, а працює в Миколаївській області у фермера нелегально. Тому йому тут не дають характеристики і там не дають. На даний час син знаходиться у відпустці тут у селі, вже третій місяць. Коли я попросила голову, щоб дали характеристику, він сказав, що я все одно не отримаю звання "Мати-героїня". Прошу Вас пояснити чому. Дякую".

Ми вирішили дослідити це питання та допомогти нашій читачці, адже невідомість тривожить її душу вже не один рік. Виховавши сімох дітей, жінка вже п’ять років не може зрозуміти причин того, чому їй відмовили у присвоєнні почесного звання.

Насамперед ми звернулися до Управління праці та соціального захисту населення Костопільської районної державної адміністрації. Начальник управління Ніна Марчук розповіла нам, за яких умов присвоюється звання "Мати-героїня":

"Особлива увага звертається на духовні, моральні якості осіб, які представляються до присвоєння почесного звання, також конкретні заслуги матері у справі виховання дітей, її авторитет. Важливу роль грає позитивний імідж сім'ї в громаді. Звичайно, враховується при цьому, чи притягувалися до кримінальної, адміністративної чи дисциплінарної відповідальності діти зазначеної особи, їх поведінка у громаді, а також їх ставлення до праці, наявність освіти, участь у громадському житті".

За словами Нині Марчук, жодних документів про присвоєння почесного звання Галині Шевчук до районного управління праці та соцзахисту не надходило, адже їй відмовили ще на виконкомі сільради, тож документи на район не передавали. Для вирішення питання нам порадили звернутися до Мащанської сільської ради, до якої відноситься село Глажева, де проживає наша читачка.

У Мащанській сільській раді розповіли, що "рішення про відмову присвоєння звання "Мати-героїня" було прийнято ще у 2008 році. Причинами цього є: відсутність у Шевчук Галини Ростиславівни заслуг перед державою, а також те, що один з її синів мав судимість, що позбавляє її можливості мати таке почесне звання". Саме тому Галина Ростиславівна не може бути нагороджена почесним званням України "Мати-героїня".

А усім нашим читачкам, які планують подати документи для присвоєння звання "Мати-героїня", нагадуємо, що потрібно подати такі документи:

- копія паспорта матері (1,2,3,10 та 11 сторінки);
- копії свідоцтв про народження дітей;
- якщо дитина померла, копія свідоцтва про смерть;
- довідка про склад сім’ї (підписана керівником та скріплена печаткою);
- характеристики дітей із останнього місця навчання, якщо діти дорослі, то з місця роботи;
- нагородний лист встановленої форми від організації, установи і району, який подає кандидатуру;
- протокол засідання, де порушується питання висунення кандидатури на присвоєння почесного звання;
- копія свідоцтва про медаль материнства (якщо є);
- копія трудової книжки матері.

До слова, днями на Рівненщину надійшло 5 мільйонів 150 тисяч гривень для одноразових виплат 451 жінці, якій присвоїли почесне звання "Мати-героїня". Як повідомили у прес-службі облдержадміністрації, ці кошти вже перераховують у райони, аби тамтешні жительки якнайшвидше змогли отримати передбачену державою фінансову допомогу, доповіли голові облдержадміністрації Василю Берташу в Департаменті соціального захисту ОДА. Нині матерям, які народили й виховали п’ятьох і більше дітей, виплачують понад 11 тисяч 400 гривень. З початку року на Рівненщині звання "Мати-героїня" отримали вже 1142 жінки, а з 2008 року — понад 16 тисяч.





На правах реклами