Ми у Facebook
09.11.2013, 18:33

Потужний тайфун на Філіппінах: 1,5 тисячі загиблих

Потужний тайфун "Хайян" панує на Філіппінах. Його називають найбільшим за всю історію, адже попередні "рекордсмени" не мали такої потужної сили. Зараз тайфун майже вщент зруйнував місто Таклобан (на острові Лейте), а жертвами стали близько 1,5 тис. людей.
Як пише Gazeta.ua, тайфун, що викликав численні повені та зсуви, практично знищив прибережне місто Таклобан з населенням у 220 тисяч мешканців на острові Лейте в центральній частині країни. Більшість будівель у місті сильно пошкоджені або повністю зруйновані. Постраждали основні транспортні магістралі, у зв'язку з чим Таклобан виявився відрізаним від зовнішнього світу.

В аеропорту скасували більше 400 авіарейсів. Як повідомляють podrobnosti.ua, пориви вітру на Філіппінах досягають 275 кілометрів за годину! З центральних районів масово евакуйовують жителів, а після 9 листопада тайфун направиться на північний захід. Так до стихійного лиха готуються В'єтнам та Лаос.

Нагадаємо, що найпотужнішими тайфунами світу вважають тайфуни Каміллуа, який лютував у 1969 році на Атлантичному узбережжі, та Аллена, який пройшовся у 1980 році США, Мексикою та Карибами. Сила вітру цих тайфунів досягала 84,7 метри за секунду. Сила вітру Хайян - 87 метрів, при поривах - до 105 метрів за секунду.

Що буде із Землею, якщо розтануть усі льодовики?

Зведена схема маршрутів тихоокеанських циклонів у 1980-2005 рр.
Зведена схема маршрутів тихоокеанських циклонів у 1980-2005 рр.


Тайфуном називають тропічний циклон найвищої категорії, що виникає над теплою морською поверхнею та супроводжується потужними грозами, випадінням зливових опадів і вітрами штормової сили. Тропічні циклони отримують енергію через підняття вологого повітря угору, конденсацію водяних пар у вигляді дощів та опускання сухішого повітря, що отримується в цьому процесі, униз.



Рівнянам не радять їхати на курорти В'єтнаму

Слово "тайфун" здебільшого прийнято вживати для означення небезпечних тропічних циклонів на північному заході Тихого океану. До слова, зовсім нещодавно потужний тайфун лютував у Японії.

Рівнянам загрожує тайфун

Фото svit24.net





На правах реклами