Ми у Facebook
15.11.2013, 01:54

Медичні новації: ліцензії для лікарів і наглядові ради при лікарнях

Уряд схвалив проект Закону «Про заклади охорони здоров'я та медичне обслуговування». На думку його авторів, для вітчизняної медицини актуальним є впровадження нових механізмів фінансування та збільшення самостійності керівників державних і комунальних медустанов із управління фінансовими ресурсами.
Зокрема, документ передбачає введення оплати за надані послуги державних і комунальних закладів охорони здоров'я на основі договорів про медичне обслуговування населення. За висновком експертів, впровадження ринкових механізмів у державну систему охорони здоров'я робить її більш ефективною і, як наслідок, сприяє зміцненню системи охорони здоров'я.

Водночас експерти зазначають, що нормативний акт значною мірою спрямований на підвищення ефективності роботи та вдосконалення професійного рівня лікарів шляхом введення індивідуального ліцензування.

Необхідність ліцензування лікарів розробники законопроекту пояснюють світовим досвідом і сучасними вимогами до кваліфікації медперсоналу, пояснюють експерти. Насамперед необхідно встановити чіткі підстави набуття, припинення або обмеження права здійснювати медичну діяльність на території України особам із медичною освітою. Це, у свою чергу, має підвищити відповідальність і професійний рівень медичних працівників, а також дозволить захистити пацієнтів від неякісного надання послуг, стверджують в уряді.

Медикам платитимуть за якість роботи?

Важливою інновацією є створення при установах охорони здоров'я наглядових рад за участю громадськості. Ця ініціатива, на думку її авторів, дозволить забезпечити ефективний нагляд за дотриманням прав і безпеки пацієнтів, надання кваліфікованої медичної допомоги, а також дотримання етичних та правових засад здійснення фінансово-господарської діяльності медичних установ.

Раніше повідомлялось, що Міністерство охорони здоров'я оприлюднило законопроект, згідно з яким у 2017 році всі українці підлягатимуть медичному страхуванню. Для цього пропонують створити фонд медичного страхування, який діятиме як некомерційна самоврядна організація. Управляти фондом будуть представники застрахованих осіб (їх обиратимуть з-поміж членів профспілок), роботодавці і представники держави (їх призначатиме Кабмін), йдеться на 24tv.ua.

Медична реформа: всі - до сімейого лікаря

А міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова нещодавно повідомила, що механізм оплати праці медпрацівників у пілотних регіонах, де здійснюються заходи з реформування системи медичної допомоги, враховуватиме як обсяг виконаної роботи, так і якість.

Медикам платитимуть за якість роботи?

Нині перед міністерством, за словами його керівника, постало завдання відпрацювати об'єктивні критерії, за якими визначатиметься якість роботи сімейного лікаря, зазначає Урядовий портал. Будуть враховуватися всі об'єктивні індикатори – стан здоров'я людей на ділянці, кількість людей, які звернулися за допомогою, пацієнтів, що її отримали, а також кількість тих, хто викликав невідкладну медичну допомогу, через те, що сімейний лікар їх вчасно не відвідав.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ