Ми у Facebook
15.11.2013, 16:59

В Україні - нова Національна програму протидії ВІЛ/СНІДу

Уряд затвердив Національну програму протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2014-2018 роки. Завдання нової Загальнодержавної програми полягає в посиленні найбільш ефективних заходів і напрацювань попередньої п'ятирічної програми з урахуванням провідного міжнародного досвіду та експертних рекомендацій Організації об'єднаних націй.
Документ, який затвердили на засіданні Кабінету міністрів України 13 листопада, передбачає фінансування Програми у розмірі 7,56 млрд. грн. Зокрема, до кінця 2018 року планується витратити на боротьбу з ВІЛ 5,6 млрд. грн. із держбюджету, 460 млн. грн. із місцевих бюджетів і 1,5 млрд. грн. донорських коштів Глобального фонду боротьби зі СНІДом (фото з сайту tsn.ua).

До нововведень майбутньої Програми відносять пілотне впровадження ефективних форм організації надання медичної допомоги людям, що живуть із ВІЛ. Вперше передбачається гендерний підхід до організації та надання медичних послуг. Поряд з цим розроблено низку інноваційних заходів із профілактики та лікування хвороби. Зокрема, це підтримка вітчизняних медико-біологічних розробок антиретровірусних і замісних препаратів, а також доступ хворих на ВІЛ до допоміжних репродуктивних технологій.

За прогнозами експертів, до кінця 2018 року планується охопити лікуванням близько 140 тисяч пацієнтів. Крім того, програма передбачає значне збільшення числа кабінетів і центрів із тестування на ВІЛ, де буде забезпечуватися медичний та соціальний супровід, здійснюватися інтернет-консультування, надаватися засоби індивідуального захисту.

У Рівному вшанували людей, які померли від СНІДу

До слова, торік в Україні вперше за час незалежності зафіксовано зменшення кількості нових випадків ВІЛ. А за результатами першого півріччя 2013 року на 12% зменшився рівень смертності від хвороб, зумовлених СНІДом. За 10 років у шість разів знижено рівень передачі вірусу імунодефіциту від матері до дитини (з 27,8% до 4,9%), у десять разів збільшено рівень охоплення профілактичним антиретровірусним лікуванням жінок, у яких під час вагітності було діагностовано ВІЛ-інфекцію.

Рівнян закликали “не відфутболювати” ВІЛ-позитивних людей

У Рівненській області від часу першого випадку виявлення ВІЛ-інфекції й досьогодні зареєстровано вже 2000 таких випадків. Загалом же ситуація із захворюванням на СНІД на Рівненщині останнім часом стабілізувалася. Зменшується кількість нових випадків та не зростають темпи приросту. В середньому в Україні показник захворюваності становить 100-150 випадків на 100 000 населення, на Рівненщині ж - близько 20.

Рівненська область: де найбільше хворих на СНІД?

Найбільшою проблемою залишається те, що людей, які хочуть добровільно пройти обстеження на ВІЛ/СНІД, - небагато. Натомість позитивним є той факт, що 85% ВІЛ-інфікованих стають на облік.

У Рівному анонімні обстеження на ВІЛ/СНІД можна пройти за такою адресою:

Рівненський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом - вул. вул. Соборна, 189. Тедефони: (0362) 22-69-42, 22-15-01.

Кірм того, анонімне обстеження можна пройти, звернувшись до своїх територіальних поліклінік.

Довідка

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) відомий з початку 80-х років ХХ століття. До теперішнього часу відомі його природа і структура, шляхи передачі та життєздатність вірусу. Коли людина заражається ВІЛ, вірус починає руйнувати імунну систему, яка відповідає за захист організму перед хворобами. Людина, що живе з ВІЛ, може виглядати і відчувати себе добре на протязі багатьох років і навіть не знати, що він інфікований. Потім імунна система уражається настільки, що людина стає вразливим для багатьох інфекційних хвороб. Виявити ВІЛ в організмі можна приблизно через 25 днів – три місяці після зараження за допомогою спеціального аналізу крові, що виявляє антитіла до вірусу. Цей період після зараження і до появи антитіл до ВІЛ у крові називається “періодом вікна”.

ВІЛ та СНІД – не одне й те саме. ВІЛ – це вірус, що вражає імунну систему, а СНІД – це комплекс захворювань, які виникають у людини з ВІЛ на фоні низького імунітету. Людина, що живе з ВІЛ, з часом може почати хворіти частіше, ніж звичайно. Власне, хвороба СНІД (Синдром набутого імунодефіциту) зазвичай виникає через кілька років після зараження ВІЛ, коли у людини розвиваються одне або декілька дуже серйозних захворювань.

Єдиний спосіб з’ясувати присутність ВІЛ в організмі – провести спеціальний аналіз крові на ВІЛ.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ