Ми у Facebook
18.11.2013, 07:07

Погода на понеділок, 18 листопада: штормове попередження

Новини про погоду останніх тижнів нагадують зведення про надзвичайні ситуації: на півночі Європи - ураган і буря, в Азії - тайфун... Гідрометцентр України оголосив на понеділок штормове попередження. А ось на яку погоду очікувати на початку робочого тижня рівнянам? Дізнаєтесь далі!
Україна не застрахована від такого ж лиха, яке спіткало Філіппіни минулими вихідними: тайфун Хайянь зрівняв з землею міста на островах серед океану та вбив тисячі людей, йдеться у сюжеті ТСН. Подібний тайфун цілком може повторитися і на континенті. Це не жахалочка про далеке майбутнє, а лише питання часу. "Це схоже на кінець світу", - так кажуть ті, хто бачив стихію зсередини. Шквальний вітер зриває дахи, викорчовує дерева і здатний, як пушинку, підняти в повітря машину. Про людей - годі й казати.

Експерти кажуть: Україні з географією пощастило, але і до нас шквали доходять дедалі частіше. Так, смерчі біля Одеси і Криму насторожують фахівців. "Навіть на Чорному морі є невеличкі смерчі. Вони почастішали, такі явища. І в принципі, на майбутнє, можна припустити, що вони будуть повторюватися частіше. Все питання часу", - зауважує еколог Марія Сторчило.

На Філіппінах швидкість вітру наблизилася до 100 м/с. Наш максимум сили вітру в рази менший - в Карпатах часом задуває 40 м/с, на рівнині 35 м/с. Але це поки що. Щоправда, заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко заспокоює: "Ми знаходимося трошки в іншому кліматі. Такого, що відбулося на Філіппінах, найближчі п'ять років в Україні, думаю, точно не буде". Але що буде далі - невідомо: клімат невпинно змінюється. Екологи наголошують: наслідки вже очевидні. Метеорологи не можуть заперечити: ту ж таки Європу зовсім нещодавно взяв у полон ураган "Святий Юда". "Те, що його існування було не типовим, - це є факт. Урагани, тропічні циклони - вони характерні для більш південних широт. На територію Європи надзвичайно рідко заходять. А тут дійшли майже до Петербурга", - прокоментувала метеоролог Наталя Швень.

У Європі лютує нове стихійне лихо - буря Хільде [Фото+Відео]

Утім, хоча Гідрометцентр України оприлюднив штормове попередження на понеділок, 18 листопада, поки що про загрозу якихось катаклізмів не йдеться. "Вночі та вранці 18 листопада у західних областях місцями туман, видимість 200-500 м", - зазначається у повідомленні синоптиків.

А яка погода чекає у понеділок на рівнян?

Як повідомили у Рівненському обласному центрі з гідрометеорології, на початку тижня суттєвих змін в погоді не передбачається. У понеділок, 18 листопада, у Рівному очікується погода без опадів. Вітер західний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі від 1 градуса морозу до 4 градусів тепла, вдень 4-9 градусів тепла.

Нагадаємо, цьогорічну зиму синоптики прогнозують загалом теплою. А сніг, за словами заступника директора Гідрометцентру України Анатолія Прокопенка, якого цитує minprom.ua, піде з 25 листопада. Натомість на Новий рік, за попередніми прогнозами, на нас очікує дощ замість снігу і, знову ж таки, відносно тепла погода.

Прогноз погоди до 3000 року: в Україні можна буде вирощувати мандарини!





На правах реклами