Ми у Facebook
18.11.2013, 18:38

Формула-1. Гран-прі США: Феттель – абсолютний рекордсмен Королівських перегонів [+Фото]

Себастьян здобув восьму перемогу поспіль у сезоні і став рекордсменом, випередивши за цим показником легендарних Шумахера та Аскарі.
Розстановка сил на стартовому полі Гран-прі США вийшла досить цікавою - різниця в кваліфікації між гонщиками однієї команди в багатьох випадках була незвично великою. Тільки 3-м командам вдалося вивести обох пілотів у фінальний заїзд – це Red Bull Racing, Lotus і Sauber.

У Lotus відбулася заміна пілотів - Кімі Райкконена напередодні гонки прооперували. В команді розглянули декілька варіантів і в підсумку запросили на два фінальні Гран-прі сезону Хейккі Ковалайнена.


Міхаель Шумахер не захотів повертатися у Формулу-1


З першого ряду стартували гонщики Red Bull Racing - Себастьян Феттель завоював черговий поул, на останніх секундах випередивши Марка Веббера. З другого ряду гонку починали Грожан і Хюлкенберг, з третього - Хемілтон і Алонсо.



Одразу троє гонщиків були покарані втратою позицій на стартовому полі. Баттона оштрафували втратою трьох місць за обгін під червоними прапорами на вільних заїздах, Піка - п'яти за позапланову зміну коробки передач, а Гуть’єрреса - десяти за блокування Пастора Мальдонадо під час кваліфікації. Макс Чілтон за блокування Мальдонадо і Сутіла був покараний штрафним проїздом по піт-лейну на п'яти перших колах перегонів.


Формула-1. Гран-прі Абу-Дабі: Феттель виграє сьому гонку поспіль. Red Bull – на вершині п’єдесталу [+Фото]


Компанія Pirelli привезла в США 2 найжорсткіших склади гуми - Hard та Medium. Лише Жан-Ерік Вернь вибрав для стартового відрізка шини Hard, решта гонщиків стартували на Medium.



На старті Феттель зберіг перевагу свого поула. Грожан та Хемілтон випередили Веббера. Сутіл розбив машину після контакту з Мальдонадо - виїхав автомобіль безпеки. Гуть’єррес звернув у бокси, аби замінити шини.



Перша десятка за автомобілем безпеки: Феттель - Грожан - Хемілтон - Веббер - Хюлкенберг - Перес - Алонсо - Боттас - ді Реста - Ріккардо.

На п'ятому колі гонщики змогли продовжити боротьбу. На рестарті Феттель зберіг лідерство і до початку 6-го кола відірвався від суперників на 1.9 секунди.

На 13-му колі Веббер випередив Хемілтона у боротьбі за третю позицію і швидко відірвався.

Перша десятка на 15-му колі: Феттель - Грожан - Веббер - Хемілтон - Хюлкенберг - Перес - Алонсо - Боттас - ді Реста - Ріккардо.

На 18-му колі Ковалайнен змінив гуму, на 20-му Росберг випередив Ріккардо. На 21-му колі Баттон провів піт -стоп, на 22-му - Масса, на 23-му - Перес, ді Реста, Росберг і Ріккардо, на 24-му - Боттас, на 26-му - Хемілтон, на 27-му - Алонсо, на 28-му - Феттель, Хюлкенберг і Вернь, на 29-му - Веббер, на 30-му - Грожан. Алонсо випередив Гуть’єрреса, ді Реста - Ковалайнена.

Перша десятка на 31-колі: Феттель - Грожан - Веббер - Хемілтон - Хюлкенберг - Алонсо - Перес - Гуть’єррес - Боттас - ді Реста.

На 32-му колі Росберг випередив Ковалайнена, і Хейккі звернув у бокси для заміни шин і носового обтічника.

На 34-му колі Росберг обігнав ді Ресту в боротьбі за 10-е місце, на 35-му Боттас випередив Гуть’єрреса в боротьбі за 8-е, а на 37-му Естебан звернув у бокси за новим комплектом шин. На 39-му колі Масса змінив гуму.

Перша десятка на 40-му колі: Феттель - Грожан - Веббер - Хемілтон - Хюлкенберг - Алонсо - Перес - Боттас - Росберг - ді Реста.

На 44-му колі Ріккардо випередив ді Ресту в боротьбі за 10-е місце, а Алонсо - Хюлкенберга в боротьбі за 5-е.

Шарль Пік отримав штраф з проїздом по піт-лейну за ігнорування синіх прапорів при обгоні Хемілтона.

Веббер скоротив відставання від Грожана - гонщики обмінювалися кращими колами, але кращим виявився Роман. На 55-му колі Баттон ефектно обігнав Ріккардо в боротьбі за 10-е місце. На останньому колі боротьба Гуть’єрреса і Верня призвела до розвороту Естебана.


* - Жан-Ерік Вернь оштрафований на + 20 с.
Краще коло: Себастьян Феттель (Red Bull Racing) - 1:39.856 (54 коло, 198.754 км/год)

Себастьян Феттель впевнено виграв цю гонку, ставши першим гонщиком в історії Формули 1, який одержав вісім перемог поспіль. Це 38-а перемога в кар'єрі німця і 12-я в цьому сезоні.

Фернандо Алонсо гарантував собі 2-е місце в особистому заліку, але Ferrari поступилася ще чотирма очками команді Mercedes в Кубку конструкторов. Валттері Боттас заробив в США свої перші очки в кар'єрі.

Наступного тижня сезон 2013 закінчиться гонкою в Бразилії. Все стане на свої остаточні місця зовсім скоро!

ОСОБИСТИЙ ЗАЛІК:


КОМАНДНИЙ ЗАЛІК:





На правах реклами