Ми у Facebook
23.11.2013, 20:50

На нас чекає глобальне потепління - викиди парникових газів б'ють усі рекорди

2014 рік обіцяє стати рекордним за обсягом викидів парникових газів. Якщо не вжити термінових заходів з обмеження викидів, із кліматом відбудуться незворотні зміни. Про це йшлося на кліматичному саміті ООН, що проходить в ці дні у Варшаві. Як ці тенденції можуть вплинути на погоду? Дізнаєтесь далі!
Дані про викиди парникових газів містяться у дослідженні, яке проведено авторитетною британською науковою організацією – Центром Тіндалла, що об’єднуює багатьох вчених, інженерів, економістів та соціальних працівників. Замовником дослідження став Центр вивчення змін клімату при Університеті Східної Англії, чиї представники беруть участь у роботі саміту в польській столиці. Дослідження проводиться щорічно. Але цього року його результати виявилися сумними. Якщо вірити дослідженню, до кінця цього року викиди двоокису вуглецю в атмосферу планети досягнуть рекордної величини – 36 млрд. тонн. Рівень викидів парникових газів в цьому році перевищить норму на 61%.

Найбільш «брудним» видом палива залишається вугілля. На нього припадає 43 % від усіх викидів парникових газів. Частка нафти скромніша – 33 %, а газу – 18 %. Ще 5,3 % шкідливих викидів утворюються в процесі виробництва цементу. 0,6 % від загального обсягу парникових газів дає спалювання попутного газу. Двоокис вуглецю в результаті скорочення площі лісів та інших змін у структурі земельних угідь додає 8 % до викидів шкідливих газів, що утворюються в результаті спалювання викопних видів палива.

"Якщо ми хочемо обмежити підвищення середньої температури двома градусами, то викиди парникових газів необхідно якомога швидше і істотніше знизити, - каже автор дослідження, професор Корінн Ле Квері. Додаткові викиди щороку викликають подальше підвищення температури і зміна клімату на планеті".

Загалом, картину автори дослідження намалювали похмуру. Температура планети зростає, льоди тануть, в океанах підвищується кислотність. Якщо справа піде такими темпами, говорять у Центрі Тіндалла, нашу планету через сотні років чекає не всесвітнє похолодання (новий малий льодовиковий період, який передрікають кліматологи), а масштабне глобальне потепління. Через парникові гази температура на планеті може підвищитися на 4,5 градуса. Втішає лише те, що станеться це не скоро – до 2100 року. Якщо, зрозуміло, британські вчені не помилилися у своїх прогнозах, зазначає інтернет-журнал "Цікавості".

У Європі лютує нове стихійне лихо - буря Хільде [Фото+Відео]

Народний синоптик з України Валерій Некрасов також прогнозує подальшу потепління. "До 2100 року температура стане на два градуси вище сьогоднішньої. До цього року кліматична зона Дніпропетровська "перейде" в Київ. І в Києві будуть рости і давати хороший врожай черешня, абрикоси, персики. У Дніпропетровську, в свою чергу, буде Херсон: відійдемо від зерна і будемо вирощувати кавуни - адже в Дніпропетровській області степова зона. Буде мало дощів, жарко, і волога буде швидко випаровуватися. Дніпро стане зеленим і перетвориться на зону боліт", - стверджував синоптик в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua.

Прогноз погоди до 3000 року: в Україні можна буде вирощувати мандарини!

Якщо ж говорити про перспективу більш короткострокову, то нас, звісно, найбільше нині цікавлять прогнози на цьогорічну зиму. А вона, кажуть синоптики, також має бути загалом теплою.

Зима на Рівненщині очікується теплою

Наймодніші жіночі пальта сезону осінь-зима 2013-2014 [+Фото]





На правах реклами