Ми у Facebook
27.11.2013, 15:19

Шотландія в 2014 році відокремиться від Англії

18 вересня 2014 року в Шотландії відбудеться референдум про незалежність.

Уряд від Шотландської національної партії, яка вже десять років лобіює питання про незалежність, на 18 вересня 2014 року оголосив референдум, на якому жителям автономії буде запропоновано відповісти на одне-єдине питання: «чи вважаєте Ви, що Шотландія повинна бути незалежною країною?»

Цього, на думку організаторів плебісциту, достатньо, щоб у випадку позитивної відповіді 24 березня 2016 року стати незалежною державою, а в травні цього ж року провести перші парламентські вибори в незалежній Шотландії, пише Сегодня.

Щоб до цього часу були сформовані всі державні інститути і Шотландія могла з дня оголошення про незалежність заробити в нормальному режимі, розроблена 670-сторінкова «Біла книга», що представляє собою поетапний план переходу до незалежності і перелік аргументів на користь такого рішення. В ній, зокрема, сказано, що незалежність від Лондона обіцяє шотландцям більше рівності і сильнішу соціальну політику.

Лондон в принципі не заперечує проти незалежності Шотландії, якщо відповідне рішення буде прийняте шляхом демократичного волевиявлення, але вважає, що говорити про конкретну дату перш, ніж народ сказав своє слово, некоректно і контрпродуктивно. Судячи з опитувань громадської думки, більшість шотландців підтримують ідею автономії, але не готові до повного розриву з Сполученим Королівством, тому зараз складно сказати, як дадуть відповідь шотландці на історичне питання.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ