Ми у Facebook
04.12.2013, 13:54

Рівненським студентам погрожують "завалом" на сесіях через Євромайдан

Найактивнішою силою Євромайданів в Україні стали студенти, які після жорстокого розгону мирного мітингу масово почали виходити на акції протесту та страйки. Вийшли страйкувати і рівненські студенти, але адміністрація більшості ВНЗ такої активності молодого покоління не підтримала.
Право на страйк студентам гарантує Конституція України, проте, за словами рівненських студентів, у них це право фактично відбирають. Якщо у Львові та багатьох ВНЗ Києва ректори підтримали студентів й разом з ними вийшли на страйки, борючись за краще майбутнє, то у Рівному молодим людям у ВНЗ дають зрозуміти, що на страйк вони піти можуть, але сесію потім не здадуть.

- Ми підпільно зібрали 50 підписів, бажаючих страйкувати, - розповідає студентка Рівненського економіко-технологічного коледжу при НУВГП Олена Скібіцька. - Директор забороняє будь-який страйк і будь-які дії, щоб його організувати. Вчора ми носили заяву до директора, аби він її підписав. Нам сказали, що директор на нараді у Миколи Сороки, а заступниця директора відмовилась підписувати, й сказала, що у нас нічого не вийде.

У Рівному близько 2 тисяч студентів пікетують облраду

Хоча така ситуація не всюди. Є ВНЗ, де підтримку адміністрація висловлює, проте лише на словах.

- Адміністрація нашого коледжу постійно приходить на пари й перевіряє скільки студентів присутні на парах, - говорить студентка Рівненського коледжу економіки та підприємництва Ольга Марчук. - Хоча наші викладачі ніби й не проти участі студентів у мітингах, але підписувати звернення щодо нашої участі у страйку адміністрація не хоче. Так само лякають сесією.



Натомість у Рівненському медколеджі, де, як виявилось, студенти найбільш активні з усіх ВНЗ Рівного, до вимог молоді поставились позитивно.

- Наш директор сказав, що він не проти, але за умови, що студенти будуть підписуватися, що вони справді були на мітингу, - говорить студентка Рівненського базового медичного коледжу Аліна Дехтерук. - Тому що є такі студенти, які замість страйку йдуть в гуртожиток.



Наразі страйкові комітети створюються у Технічному коледжі НУВГП, Рівненському музучилищі РДГУ, Рівненському економіко-технічному коледжі, Рівненському автотранспортному технікумі, Рівненському коледжі економіки та підприємництва, Рівненському кооперативному економіко-правовому коледжі та Рівненському базовому медичному училищі.

На підтримку студентського страйкового руху у Рівненському Штабі національного спротиву організували координаційну раду для підтримки студентів.



- Ми співпрацюємо з правозахисниками, зокрема Комітетом виборців України, - говорить координатор роботи зі студентами Рівненського Штабу національно спротиву Андрій Логащук. - Ми допомагаємо усіма порадами й мотивуємо студентів не мовчати. Допомагаємо також порадами як правильно діяти, щоб створити страйкові комітети у ВНЗ.



Андрій Логащук додав, що студенти не мають боятися й виходити на страйк.





На правах реклами