Ми у Facebook
07.12.2014, 07:45

7 грудня Катерини святкують день ангела

7 грудня не забудьте привітати Катерин з іменинами!
Серед численних жіночих свят, що сповідувалися лише представницями слабкої статі, найзнаменнішим є свято святої великомучениці Катерини, що припадає на 7 грудня. Дослідники християнських вірувань вважають, що в давнину це було свято дівочої долі, але згодом церква пов'язала його зі святою Катериною (“чиста душею” — так перекладається її ім'я з грецької).

Привітання до Святого Миколая

Римський імператор Максиміан, вражений красою Катерини, пропонував їй руку і серце — тільки б вона відмовилась від своїх переконань. У відповідь імператор почув, що страждання і риза мучениці-християнки для дівчини дорожчі за царське вбрання. Після численних катувань вона сама схилила голову на плаху. Під час страти мучениці з-під меча на землю потекла не кров, а молоко. За переказом, її святі мощі ангели перенесли до Синаю. Біля підніжжя гори Хорив, на якій колись Господь дав закон Мойсею, в середині шостого століття був заснований монастир саме на честь великомучениці Катерини. До сьогодні Синайські ченці з благоговінням зберігають правицю і чесну главу святої мучениці.

У народі дівчата починали гадати вже напередодні дня вшанування святої Катерини, а саме — ввечері 6 грудня. І робили це у такий спосіб: у чужому садку виламували гілочку вишні і ставили її у воду. Якщо до Різдва вона зацвітала, то вже у цьому році дівчина мала вийти заміж. Інколи ще клали під подушку гребінець і замовляли, щоб у сні суджений розчесав волосся, або ж ставили під ліжко миску з водою, чекаючи, що суджений уві сні переведе через міст.
А парубки напередодні дня Катерини постилися, щоб доля послала добрих дружин.

19 грудня: Миколи святкують День ангела. Не забудьте привітати!

Що означає ім'я КАТЕРИНА

Ім'я походить від грецького слова "катаріос", що означає "чистий, непорочний".

Катерина, у розумінні більшості людей, викликає асоціації з "царським" ім'ям, з величавістю й владністю. Але в житті жінки, називані цим ім'ям, найчастіше нічого спільного з таким уявлення нема.

Катерина вже в дитинстві виділяється деякою своєрідністю. Вона любить робити запаси, проявляючи при цьому жадібність. Постарається потягти зі стола побільше цукерок і приховати їх у затишному місці, прибере до рук безпритульне яблуко. Самолюбна, важко переносить чиюсь перевагу. Прагне бути кращою в класі й спілкуватися намагається тільки з "вибраними".

Добре справляється з роботою в будь-якому виді діяльності, особливої переваги якій-небудь професії не віддає.





На правах реклами