Ми у Facebook
05.12.2013, 01:14

Картопля стане дефіцитом

В Україні з'явились перші ознаки дефіциту якісної картоплі, а навесні вона справді може стати дефіцитом, прогнозують експерти. Тим часом глава уряду стверджує: дефіцит картоплі - штучний. Скільки коштуватиме "другий хліб" - читайте далі!
Оптові ціни на картоплю в Україні навесні 2014 можуть збільшитися на 28,6-37,5% порівняно з поточними до 4,5-5,5 грн/кг, вважає керівник проекту «АПК-Інформ:овочі та фрукти» Тетяна Гетьман. Експерт пояснила, що така ситуація пов'язана з дефіцитом якісної картоплі в країні, пише "Агравері" з посиланням на портал "ДЕЛО". За словами експерта, цьогоріч фермери відчували дефіцит коштів для закупівлі якісного насіння та засобів захисту рослин. Крім того, на врожай картоплі негативно відбилися дощова погода під час його збирання. Тетяна Гетьман додала, що за останній тиждень ціни на картоплю зросли на 15% і становлять 3,5-4 грн / кг. «У попередні роки картопля ніколи не дорожчала в листопаді. Зазвичай в цей час ми спостерігали або зниження ціни, або ціна залишалася стабільною. На сьогоднішній день в Україні з'являються перші ознаки дефіциту якісної картоплі», ― підкреслила аналітик. При цьому вона наголосила, що на вартість картоплі в нашій державі не вплине її імпорт із Єгипту. До слова, про можливий дефіцит картоплі цієї осені заговорили і в Білорусі, зазначає ТСН.ua. У сусідній державі навіть за офіційними даними прослідковується значний неврожай. А це загрожує білорусам суттєвими підвищеннями цін на «другий хліб».

На Рівненщині картопля цього року не вродила, того й дорога

Віце-президент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук детально розкрив причини дефіциту "другого хлібу", який може очікувати на нас навесні. Як заявив експерт, якого цитує портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA", цьогоріч площі під картоплею скоротились в Україні на 11% у порівнянні з минулим роком. Крім того, суттєво знизився врожай - до 17,5 млн. тонн у порівнянні з 23,25 млн. тонн минулого року. Неабияк "допомогли" погодні умови: весна затягнулась, і через це картоплю в більшості господарств саджали не у квітні, а аж у 20-х числах травня. Літні дощі на заході України спричинили поширення бактеріальних захворювань. "Також значну роль відіграли затяжні опади восени, - зазначив експерт. - У підсумку маємо не лише зниження врожайності й падіння врожаю, а й проблеми з якістю. Тому, за нашими оцінками, зберігати картоплю до весни зможуть лише великі професійні господарства, які мають обладнані сховища".

Картопля коштуватиме 6-7 гривень за кілограм

Тим часом прем'єр-міністр України Микола Азаров написав на своїй сторінці у Facebook, що картопля в Україні цьогоріч вродила добре і тому вона не буде коштувати 20 гривень за кілограм. Глава уряду наголосив, що в Україні діє програма овочесховищ, а отже картопля "не буде коштувати 20 грн". За словами прем'єра, цього річ Україна має хороший урожай картоплі. "У цьому рік Україна зібрала дуже хороший урожай картоплі, і там, де він перевищує 4 грн. га 1 кг, означає, що створюється штучний дефіцит, щоб зросли ціни і щоб заробити побільше грошей на наших людях", - зазначив Микола Азаров, якого цитує unn.com.ua.





На правах реклами