Ми у Facebook
06.12.2013, 00:42

Помер Нельсон Мандела

У віці 95 років пішов з життя перший темношкірий Президент Південно-Африканської республіки, видатний правозахисник, лауреат Нобелівської премії миру 1993 року Нельсон Мандела.
Нельсон Мандела був першим президентом Південно-Африканської республіки, обраним на повністю демократичних, не сфальсифікованих виборах. До свого президентства був видатним борцем з апартеїдом і лідером Африканського Національного Конгресу (АНК). Був засуджений і ув'язнений за участь в підпільній збройній боротьбі. Упродовж свого 27-річного ув'язнення, Нельсон Мандела став найвідомішою фігурою у боротьбі з південноафриканським апартеїдом.

На суді Нельсон Мандела заявив, що його судять за прагнення побудувати в Південній Африці демократичне суспільство, де всі раси та народи жили б у мирі та гармонії. Перебуваючи в ув'язненні в одиночній камері в'язниці на острові Роббіна поблизу мису Доброї Надії, Мандела здобув світову популярність. На острові він, як і інші ув'язнені займався примусовою працею на вапняковому кар'єрі. Всі ув'язнені були розділені за кольором шкіри, при цьому чорношкірі отримували найменші порції їжі. Політв'язні трималися окремо від звичайних злочинців і користувалися меншим числом привілеїв. За спогадами Мандели, як ув'язнений D-групи він мав право на один візит і один лист упродовж шести місяців. Листи часто затримувалися або їх не можна було прочитати через дії тюремних цензорів.

У лютому 1985 року Президент ПАР Пітер Бота запропонував Манделі звільнення в обмін на «беззастережну відмову від насильства як політичної зброї». Нельсон Мандела відхилив ініціативу президента, заявивши через свою доньку: «Яку ще свободу мені пропонують, коли народна організація залишається забороненою? Тільки вільні люди можуть вступити в переговори. В'язень не може укладати договори».



Попри те, що режим апартеїду і прихильна до нього нація вважали Манделу і АНК комуністами і терористами, збройна боротьба була лиш невід’ємною складовою загальної боротьби з апартеїдом. Зміни в політиці в бік примирення, які Мандела провадив аж до свого звільнення у 1990 році, полегшили мирний перехід до повної демократіїї у ПАР. За роки свого перебування на посаді Президента (1994-1999) Нельсон Мандела здійснив ряд важливих соціально-економічних реформ, що мали на меті подолання соціальної та економічної нерівності в Південній Африці. У 1993 році разом із останнім білим президентом ПАР Фредеріком де Клерком був удостоєний Нобелівської премії миру. Загалом упродовж чотирьох десятиліть Нельсон Мандела отримав більше сотні нагород, у тому числі - український орден Ярослава Мудрого І ступеня в 1998 році.

Рівняни вже коментують у соцмережах звістку про смерть Нельсона Мандели. "В мене Нельсон Мандела був завжди символом людини, що робить неможливе для свого народу та країни", - пише у Facebook Павло Алексєвич. "Майже вічний... Зараз таких людей не роблять", - ділиться думками Аndrey Вrizhaty. "Мій чоловік впевнений, що за законом рівноваги, лідер його рівня має народитись в Україні, бо тут дуж нам потрібно", - ділиться думками Інна Білецька.

Фото zn.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ